sobota, 22 września 2012

cukiniowy wypiek wytrawny PYSZNY

Od dawna przymierzałam się do zrobienia przepisu, który znalazłam wkrainiesmaku.

Potwierdzam opinie w komentarzach na stronie, coś pysznego. Można go zjeść w całości. Pyszny na ciepło (wtedy mamy ciągnący się ser) jak i na zimno. U mnie mąka pełnoziarnista zamiast zwykłej i cukinia starta na drobno.

Co do cukinii mam zamrożoną całą szufladę a w piwnicy jeszcze 4 gigantyczne (babcia za późno z krzaka zerwała).

Wygląda niepozornie ale w smaku cud malina. Myślę, że następnym razem dodam jakieś mięso, albo pieczarki podduszone.



piątek, 14 września 2012

kurki, ricotta i szpinak = tarta

Ciasto jak tutaj

Nadzienie to:

kurki 2 garście uduszone z połową torebki szpinaku baby i 2 ząbkami czosnku
4 jajka - rozkłócone
1 opakowanie sera ricotta
sól i pieprz do smaku

Składniki połączyłam ze sobą wylałam na podpieczone ciasto tarty. Piekłam 30 min w 180 stopniach.

poniedziałek, 10 września 2012

naleśniki pełnoziarniste z serem

Ciasto to nic innego jak:

szklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka mleka
jajko
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
pół szklanki wody

Nadzienie to ser biały z fruktozą i 1 łyżką ekstraktu z wanilii. Wlałam trochę mleka, żeby masa była bardziej kleista.

Zjadłam z truskawkami - chyba ostatnimi w sezonie.


sobota, 8 września 2012

koniec lata - tagiatelle z kurkami i szpinakiem

Miałam problem z kupnem kurek, ale udało się. Powstał makaron pełnoziarnisty z kurkami i szpinakiem z kremowym serkiem.

Sos podobnie jak tutaj ale bez cebuli w tym przepisie

Proste i szybkie. 3 sztuki tagiatelle to za dużo jak na 1 osobę. Wiem, że moja norma to 2 ;)

piątek, 7 września 2012

mannowiec szarlotkowy jem i ja

Zachęcona Siostrzanym przepisem tutaj właśnie upiekłam.

Moje zmiany to:
pół szklanki fruktozy zamiast brązowego cukru,
nektarynki zamiast brzoskwiń,
brak cynamonu i kwasku cytrynowego oraz miodu,
posypka z płatków migdałowych i płatków górskich, łyżki mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru
masło zwykłe zamiast roślinnego,
większa tortownica - 25 cm

Bardzo smaczne, polecam. Trochę przypaliłam ale co tam - to chyba wina tego cukru na wierzchu.

Nigdy nie wiem jak w całości wyjąć ciasto z silikonowej tortownicy, zawsze kroję na mniejsze kawałki. Czy da się, ktoś wie jak??



czwartek, 6 września 2012

nowe silikony muffinkowe


Pozbyłam się starej blachy, która zajmowała mi dużo miejsca. Zastąpiłam ją silikonowymi foremeczkami. Miałam wcześniej 6, ponieważ zawsze zostawało mi ciasta. Wyrzucić szkoda, a piec 6 muffinek w piekarniku elektrycznym drugi raz to chyba nieekonomiczne.

Do kolekcji dokupiłam na Allegro 12 okrągłych, 6 serduszek, 6 gwiazdek.

Upiekłam w nich śliwkowe pełnoziarniste muffinki.

Miarką na składniki suche była łyżka o pojemności 100 mililitrów.

Składniki suche:

300 ml mąki pełnoziarnistej

100 ml fruktozy

100 ml płatków owsianych górskich

100 ml otrębów pszennych

po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:

1 jajko

4 łyżki kopiaste gęstego jogutru greckiego

1/4 szklanki oleju

1 łyżka ekstraktu z wanilii

3 duże śliwki węgierki pokrojone w średnią kostkę

1 jabłko starte na drobnych oczkach tarki

Składniki wymieszać w osobnych miskach. Połączyć ze sobą -> suche do mokrych. Nigdy nie pamiętam.

Na wierzch posypałam pestkami dyni, słonecznika i płatkami migdałów. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni - grzanie góra - dół.









środa, 5 września 2012

pieczony łosoś w pistacjach

Najlepszy z najlepszych łosoś jaki jadłam. Szybki i prosty w przygotowaniu. Ten przepis wysłałam na konkurs oragnizowany na  blogu Lepszy Smak.

Okazało się, że wygrałam wspaniały robot kuchenny. Poszłam za ciosem i stworzyłam tego oto bloga.

4 filety świeżego łososia (po 15 dag)
sok z cytryny
1 łyżka miodu i 1 łyżka musztardy Dijon (używam Kamis bo nie ma cukru)
8 łyżek posiekanych pistacji (najlepiej wrzucić do dzbanuszka blednerowego i nam pięknie posieka)
5 dag tartego parmezanu
3 łyżki masła
sól, pieprz

Teraz miałam 2 filety po 15 dag i nie zmniejszyłam ilości składników na panierkę. Trochę grubiej posmarowałam i trochę zostało

Rybę skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
Masło roztopić. Posiekane pistacje wymieszać z parmezanem, miodem, musztarda, stopionym masłem, solą i pieprzem.

Każdy kawałek łososia posmarować dość grubo mieszaniną pistacjowo-serową. Piec 15 minut w temp. 200°C.



 
Mięso jest różowe i soczyste.
 
Do tego sałatka z brokuła i fety z sosem czosnkowym i prażonymi migdałami.
 
Różyczki świeżego brokuła ugotować przez 4 min. we wrzątku. Odcedzić i wrzucić do zimnej wody. Osuszone wyłożyć na talerz. Posypać połową fety i płatkami migałów.
 
Polać sosem czosnkowym.
 
Pół kubka dużego jogurtu greckiego, 2 zabki czosnku, kilka listków pokrojonej świeżej bazylii, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek e.v u mnie o smaku chilli.
 
 
 
 

poniedziałek, 3 września 2012