poniedziałek, 29 października 2012

urodzinowe babeczki tęczowe

Zrobione dla gości z okazji urodzin dwulatki według przepisu Cukrowej Wróżki

 
A tutaj tort, oczywiście nie mam zdjęcia przekroju. Miał być taki klasyczny Rainbow Cake ale nie wyszedł. Wyszedł za to ten. Metoda spiralnej tęczy u mnie się sprawdziła.


niedziela, 28 października 2012

pełnoziarnista szarlotka

Upieczona według tego przepisu

U mnie szklanka fruktozy zamiast cukru i do ciasta dodałam ziarenka laski wanilii.

Przepyszna i już nic nie zostało. Przepis na ciasto  wykorzystam i zrobię wersję ze śliwkami.




słodko gorzkie listki

Takie tam ciacha z tego przepisu

U mnie posmarowane gorzką czekoladą. Wycinaczki (foremki czy jak to się zwie) z home&you

piątek, 12 października 2012

jesienne crumble z owsianą pierzynką

Połączenie gruszek i śliwek węgierek.

Pokrojone owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania - u mnie nie pomieszane (jedna połowa śliwek, druga gruszek). Ja użyłam 0,5 kg śliwek i 5 gruszek (średnich).

Posypać kruszonką:

100 gramów mąki pełnoziarnistej
50 gramów brązowego cukru
120 gramów masła
4 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu

Pieczemy 45 min, 180 st. C, grzanie góra dół.





wtorek, 2 października 2012

RAINBOW CAKE v.2 na dzień chłopaka

Wszyscy znają RAINBOW CAKE z poziomych warstw tęczowych blatów. U mnie wersja nr. 2 wykonana techniką jaką robi się zebrę.

Ciasto upiekłam na Dzień Chłopaka dla kolegów z pracy.

Przepis tak jak na murzynek ale bez kakao.

Ciasto podzieliłam na 6 części za pomocą chochelki do zupy - nie ważyłam. Dodałam po maleńkiej ilości barwnika w proszku.

Barwniki zabarwiły mi strasznie palce, dlatego następnym razem użyję rękawiczek chirurgicznych.

Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia jak wygląda w środku po przekrojeniu. Był naprawdę tęczowy.

Krem to 300 mll. ubitej śmietany, cukier (wedle uznania), 1 laska wanilii, 1 opakowanie mascarpone.

Na wierzchu są migdały, wiórki kokosowe, czarna porzeczka z syropu, kolorowa posypka.


Tutaj przed pieczeniem.

 
W wersji na wynos w pojemniku na tort.

 
Najważniejsze, że wszystkim smakowało.