czwartek, 31 stycznia 2013

szarlotka pełnoziarnista - u mnie bez cukru

Zrobiłam na podstawie przepisu z Kwestiasmaku.

Zmiany pod moje podniebienie to.

Fruktoza zamiast brązowego cukru
Syrop z agawy zamiast miodu
Suszona żurawina zamiast rodzynków
Płatki migdałów zamiast orzechów



 
Z resztki ciasta - niestety nie było kleiste i mam kratkę zamiast całej płachty ciasta zrobiłam ciasteczka ze słonecznikiem.

Przegryzki otrębowe - snacki

Kulki są wielkości ok 1 - 1,5 cm.

100 gramów zmielonych otrębów
2 jajka
łyżka jogurtu
przyprawy - u mnie sól, suszone zioła, ostra papryka

Wymieszać składniki, odstawić na 30 min. Formować malutkie kuleczki. Piec 20 min. w 200 stopniach.



 
Miały wyjść takie:
 
 
Zatem powinnam była zmielić te otręby na pył. Generalnie szału nie ma. Raczej użyję ich jako grzanki do zupy krem.
 

sobota, 26 stycznia 2013

pizza z kalafiora - bez mąki

Niby nic a jednak. Wystarczy jednynie:

200 gramów startego na grubych oczkach tarki kalafiora
pół kulki mozzarelli j.w
1 jajko
sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy

składniki wymieszać w misce, wyłożyć na papier do pieczenia , przyklepać łyżką. Piec w 200 stopniach (grzanie góra dół) 20 min.

Potem posmarowałam kleksem keczupu bez cukru (Linessa z Lidla), dodałam duszonych pieczarek z cebulą na bogato, kilka plasterków cienko pokrojonego chorizo. Kilka minut podpiekłam aż kiełbasa się zagrzeje. Na  to tarta mozarella - taka gotowa do pizzy i też kilka minut piekłam.

Do tego sos czosnkowy. Dla mnie  bomba i niebo w gębie ;)

 
Etapy przygotowania:





piątek, 4 stycznia 2013

żytnie muszle ze szpinakiem

Bardzo długo szukałam tych muszli u mnie w mieście. Okazało się, że mam je pod samym nosem. Firma Bertollini czy coś w podobnego. Gotowanie ich to zaledwie 6 min we wrzątku.

Nadzienie szpinakowo, łosiowe, gorgonzolowe + 2 ząbki czosnku. Opakowanie szpinaku rozmroziłam. Pulpę przełożyłam na sitko i odsączyłam wodę. Na patelni przesmażyłam szpinak z czosnkiem, dodałam łososia (miałam już upieczony kawałeczek ok. 100 gramów) i na koniec opakownie gorgonzoli. Pod koniec pieczenia posypałam serem cheddar.

Muszę kupić sobie wreszcie ładne naczynie do zapiekania, użyłam silikonowej tortownicy. Zmieniła kolor pod wpływem częstego używania.

 
tutaj po ugotowane, nadziane przed pieczeniem (15 min - 180 st)
 
 
po wyjęciu z piekarnika