wtorek, 26 marca 2013

lekki i szybki łosoś cytrynowy

Obiad w 30 min, jak najbardziej się da.

Miałam 300 gramów łososia - filet, przekroiłam go na 2 kawałki.

Naczynie do zapiekania lekko posmarowałam olejem. Wrzuciłam łososia. Skropiłam sokiem z cytryny. Do tego sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie.

Do tego zapiekane połówki pomidorków koktajlowych - przyprawy j.w + skropiłam je octem balsamicznym.

Wszystko piekłam 20 min. w 200 stopniach.

Na drugiej patelni udusiłam paczkę świeżego szpinaku z 2 ząbkami czosnku - sól wg. uznania.

Szybko zdrowo i smacznie. Smacznego.

 
 

niedziela, 24 marca 2013

mleczna kanapka - wersja bardzo fit

Ciasto składa się z:
3 łyżek otrąb - ja miałam pszenne
1 jajka
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżki ksylitolu
1 łyżka karobu - (mączka chleba świętojańskiego)/nadaje się też kakao oczywiście
2 łyżek jogurtu naruralnego

*************Update z dn. 4.04. Najszybciej jest podwoić składniki i wylać na mniejszą prostokątną blaszkę do pieczenia (moja ma ok. 28x24 cm), wtedy pieczemy 2x. Masy serowej jest akurat na taki placek. Do masy serowej dodałam poszatkowane morele suszone**************

Składniki wrzuciłam do malaksera, wymieszałam i gotowe

Piekłam pierwszy raz i tych składników wychodzi 1 blat - zalałam dużą keksówkę wyłożoną papierem i piekłam 10 min. w 190 stopniach (góra dół grzanie). Po wylaniu jest to cienki placek więc obawiałam się czy mi wyjdzie.

Potem upiekłam 2 placek

Druga wersja - szybsza bo po metodzie prób i błędów.

Podwójna ilość składników wylana na dużą blachę do ciasta - wylać i rozprowadzić w prostokąt. Piec tak samo 10 min.

Ciasto wychodzi bardzo cienkie i dość elastyczne, nie rozerwało mi się podczas układania górnej warstwy, bez problemu się oderwało od papieru do pieczenia.

Wystudzić i przekładać tężejącą masą.

kostka sera białego 0% tłuszczu - akurat taki miałam
pół jogurtu naturalnego
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki kopiaste mleka w proszku
ziarnka z 1 laski wanilii

wymieszać wszystko w blenderze, dodać żelatynę (2 łyżeczki zalane 1/4 szklanki wody. Wymieszać pozostawić do namoczenia, rozpuścić lekko w mikrofalówce, wystudzić, dodać do masy serowej).

Tężejącą masę wykładać na blat ciasta, przykryć drugim. Schłodzić w lodówce i zajadać bez obawy, że wejdzie w boki.





 
 

czwartek, 21 marca 2013

miska zdrowia z łososiem

po prostu
sałata lodowa
łosoś wędzony - na ciepło (kupiłam w lidlu)
kilka pomidorków koktajlowych
trochę ogórka zielonego
trochę zielonej i czerwonej papryki

sos:
olej
łyżka musztardy dijon
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
łyżeczka syropu z agawy (kto słodzi może miód)

I mamy sałatkę u mnie to była obiadokolacja



kotlety mielone z ajwarem i serkiem wiejskim

kupiłam ajwar, nie smakował mi - jakiś gorzkawy.

Postanowiłam dodać go do kotletów mielonych, które zrobiłam tak:

0,5 kg mięsa mielonego z indyka
2 białe części pora -drobno posiekanych  i sparzonych
kilka pieczarek - drobno posiekanych
2 jajka
3/4 słoiczka ajwaru - u mnie łagodny
ziarenka serka wiejskiego - odsączone
2 łyżki kopiaste otrąb pszennych
sól, pieprz

Formowałam kotleciki smażyłam na oleju, odsączałam na ręczniku papierowym. Zapiekałam jeszcze 30 min w piekarniku w 180 stopniach. Serek wiejski po tym ciągnie się jak mozarella (ja dałam Piątnica light).

Do tego surówka:
kapusta pekińska
1 marchewka
2 ogórki kwaszone
3 białe części pora - sparzone i drobno posiekane
sól, pieprz, zioła prowansalskie
jogurt naturalny, łyżka majonezu


trochę się spiekły ale to tak na zdjęciu widać ;)

 

wtorek, 5 marca 2013

krem z czerwonej soczewicy

Ta zupa jest u mnie przebojem, boję się, żeby mi się nie znudziła. Robi się ją szybko i prosto.

1 szklankę czerwonej soczewicy zalewamy 2,5 szklankami wody/bulionu/rosoły i odstawiamy na 30 min
szklimy na patelni 2 cebule i 2 ząbki czosnku
Po 30 min. do soczewicy dodajemy puszkę czerwonych pomidorów, 2 łyżeczki startego imbiru, paprykę słodką 1 łyczeczka, szczypta chilli, sól i pieprz. Gotujemy 30 min, jak płyn wygotuje się za szybko - podlać wodą. Po 30 min użyć blender. Gotowa i zdrowa zupa.