Ciasto składa się z:
3 łyżek otrąb - ja miałam pszenne
1 jajka
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżki ksylitolu
1 łyżka karobu - (mączka chleba świętojańskiego)/nadaje się też kakao oczywiście
2 łyżek jogurtu naruralnego
*************Update z dn. 4.04. Najszybciej jest podwoić składniki i wylać na mniejszą prostokątną blaszkę do pieczenia (moja ma ok. 28x24 cm), wtedy pieczemy 2x. Masy serowej jest akurat na taki placek. Do masy serowej dodałam poszatkowane morele suszone**************
Składniki wrzuciłam do malaksera, wymieszałam i gotowe
Piekłam pierwszy raz i tych składników wychodzi 1 blat - zalałam dużą keksówkę wyłożoną papierem i piekłam 10 min. w 190 stopniach (góra dół grzanie). Po wylaniu jest to cienki placek więc obawiałam się czy mi wyjdzie.
Potem upiekłam 2 placek
Druga wersja - szybsza bo po metodzie prób i błędów.
Podwójna ilość składników wylana na dużą blachę do ciasta - wylać i rozprowadzić w prostokąt. Piec tak samo 10 min.
Ciasto wychodzi bardzo cienkie i dość elastyczne, nie rozerwało mi się podczas układania górnej warstwy, bez problemu się oderwało od papieru do pieczenia.
Wystudzić i przekładać tężejącą masą.
kostka sera białego 0% tłuszczu - akurat taki miałam
pół jogurtu naturalnego
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki kopiaste mleka w proszku
ziarnka z 1 laski wanilii
wymieszać wszystko w blenderze, dodać żelatynę (2 łyżeczki zalane 1/4 szklanki wody. Wymieszać pozostawić do namoczenia, rozpuścić lekko w mikrofalówce, wystudzić, dodać do masy serowej).
Tężejącą masę wykładać na blat ciasta, przykryć drugim. Schłodzić w lodówce i zajadać bez obawy, że wejdzie w boki.