czwartek, 29 sierpnia 2013

ciastka na maśle orzechowym

Długo myślałam nad tym, czym można zastąpić masło w przepisach na ciastka owsiane. Nie chciałam robić z olejem. Postanowiłam spróbować z masłem orzechowym.

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki sezamu
3 żółtka (użyłam dlatego, że zostały mi z bezy)
4 łyżki masła orzechowego
1 jajko

Zagniotłam to w robocie kuchennym, a właściwie wymieszałam i taką lekko zbitą masę zagniotłam w kulkę. Włożyłam na 20 minut do zamrażarki (tak to się pisze?).

Ciasto podzieliłam na 3 części i wałkowałam (ja mam silikonową stolnicę) podsypane mąką, na górze przez folię do żywności. Wyszło mi tych ciasteczek na całą wielkość blachy piekarnika. Przed pieczeniem zrobiłam na nich dziurki widelcem.

Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia - ok. 10 min. Te troszkę mocniej spiekłam przez nieuwagę.






wtorek, 27 sierpnia 2013

bakłażan, cukinia, marchewka w tarcie

Widziałam zdjęcia tej ślicznej tarty i podjęłam wyzwanie;)

Ciasto zawsze robię tak jak tutaj

Nadzienie to:
1 kubek sera ricotta
3 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz wg. upodobań
1 łyżka czosnku granulowanego.

Wylewamy masę na podpieczony spód tarty i układamy wstążki warzywne.
Bakłażana przekroiłam na pół wzdłuż i potem znów na pół (wyszła ćwiartka) i kroiłam w paski (oczywiście skaleczyłam się). Trzeba go posolić, odczekać jakieś 30 min. by pozbyć się goryczy. Nadmiar wilgoci wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Marchewka - wstążki robiłam obieraczką do warzyw

Cukinia - tak jak bakłażan, można ew. obieraczką

W wolne przestrzenie powkładałam plastry pieczarek.

Całość piekłam 30 minut w 180 stopniach.


 
przed pieczeniem - zdjęcie niżej




poniedziałek, 26 sierpnia 2013

szarlotka bez mąki

Efektem przekopywania gugla w poszukiwaniu bez mącznej szarlotki jest oto to cudo - przepis od abcdieta

Wprowadziłam zmiany od siebie:
syrop z agawy zamiast miodu
100 gramów płatków owiasnych + 100 gramów płatków migdałów, bo płatki mi się skończyły.

Dobra, lekka, zdrowa, bezmączna i bezcukrowa. To coś co lubię.



Jak widać można ukroić trójkąt ciasta. Do trzymania w ręce się nie nadaje.




sobota, 24 sierpnia 2013

tarta pomidorowa z ricottą.

W ten sposób spożytkowałam nadmiar pomidorów, które zerwałam z krzaków będąc w odwiedzinach u rodziców.

Ciasto:
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
pół kubeczka jogurtu naturalnego
1 jajko
trochę soli

Zagniatamy, na 30 min do lodówki. Po rozwałkowaniu podziurkowałam widecem. Piekłam 10 minut w 180 st.

Nadzienie:
1 ricotta
3 jajka
garść pociętej świeżej bazylii
łyżeczka soli
łyżeczka czosnku granulowanego - świeży mi wykiełkował
drugie pół jogurtu, który został po dodaniu go do ciasta

Na wierzch pomidory.

Piekłam 30 min, w 180 stopniach.

Uwaga, jedząc i źle ugryząc pomidor może wystrzelić i oblać swym sokiem.



 
 

środa, 21 sierpnia 2013

owocowe ciasto z mąki owsianej

Mąkę zrobiłam ze zmielonych w pył płatków owsianych (zwykłych - nie błyskawicznych), chyba była jakaś taka piosnenka - córko młynarzaaaaaaaaaaaaa ......?

2 szklanki mąki owsianej
pół szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki fruktozy

2 jajka
kubeczek jogurtu
3 łyżki oleju

owoce - u mnie brzoskwinie

składniki połączyć ze sobą i wymieszać, rozrzedziłam trochę mlekiem

kruszonka:
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka brązowego cukru

Na ciasto ułożyć owoce, posypać kruszonką i jeszcze migdałami. Piekłam jakieś 30 min. w 180 stopniach, do brązowości.

Z tego robiłam kiedyś muffinki.






Makaron z cukinii

Kolejna wariacja dla cukiniożerców. Cukinia jako spaghetti. Niestety nie miałam takiej specjalnej szatkownicy i kroiłam wszystko nożem - nie wyszło cieniutko i równo.
Z tych składników, które użyłam wyszły mi 2 porcje.

Cukiniowy makaron zrobiłam z:
2,5 szt. młodej cukinii ugotowałam krótko w osolonej wodzie i odcedziłam. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować.

Sos to:
1 cebula
4 pieczarki
kilka pomidorów suszonych z oleju
2 łyżki pesto bazyliowego
1 mały jogurt naturalny wymieszany z czubatą łyżką mascarpone
sól, pieprz, czosnek granulowany.

Podsmażyłam cebulę, dodałam pieczarki, dusiłam do miękkości. Potem pokrojone pomidory, pesto. Na końcu jogurt z sosem. Wymieszać i jeszcze tak kilka minut.

Posypałam sobie usmażonymi kawałeczkami szynki udającej parmeńską ;) i prażonymi ziarenkami.
Najwięcej czasu zajęło mi krojenie cukinii, na szczęście palce całe.







poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Chalwowy serek wiejski

Polubiłam po mojej akcji Polubić serek wiejski. To nic innego jak serek, czubata łyżka sezamu, pasty sezamowej i chlustu styropu z agawy. Zdjęcie wyglada nieciekawie ale wynagradza to smak

sobota, 3 sierpnia 2013

sałatka z pieczonej papryki i ciecierzycy

Przepis przysłała mi moja koleżanka.



Ja skróciłam czas pieczenia papryki. Piekłam ją na górnej półce piekarnika w maksymalnej temperaturze opcja grill (u mnie kreseczka a pod spodem wężyk). Lekko posmarowałam ją do pieczenia olejem.

Jak skóry zrobiły się czarne przełożyłam paprykę do miski z zimną wodą. 

Migdały sparzyłam i lekko łatwo zdjęłam skórkę

Zamiast miodu syrop z agawy. Zaskoczyło mnie, że da się z niego zrobić karmel i pewnie kiedyś jakieś ziarenkowe batoniki zrobię.

czwartek, 1 sierpnia 2013

Owsiaka bananowo-orzechowa

Pól szklanki namoczonych platkow owsianych gòrskich ugotowałam w połowie szklanki mleka. Dodałam łyżeczkę cynamonu i łyżkę stropu z agawy.  Zjadłam z bananem, orzechami laskowymi, nerkowcami i 2 kostkami gorzkiej czekolady.