piątek, 27 września 2013

tarta: brokuł, feta, pomidorki i kurczak

Kolejna odsłona wykorzystania tego co mam w lodówce.

Na podpieczony spód tarty wylałam masę:
3 jajka
1,5 kubeczka jogurtu naturalnego
2 ząbki wyciśnięte czosnku
1 łyżeczka suszonego koperku i soli

Na to ułożyłam lekko podgotowane kawałki różyczek brokułowych, pomidorki koktajlowe czerwone i żółte, kawałki z piesi kurczaka (zostały mi z innego obiadu), pół pokrojonego w kostkę sera feta.

Piekłam 30 min. w 180 stopniach.

pieczone jabłko-śliwki

Deser na szaro-bure jesienne popołudnie. To kolejny szybki smakołyk - nie licząc czasu pieczenia.

Wydrążone połówki jabłek napełniamy mieszaniną powideł (ja miałam swoje rozsmażone śliwki bez cukru), posiekanymi orzechami włoskimi i migdałami (po małej garstce), dodałam jeszcze posiekane 3 daktyle.

Całość pieczemy aż skórka będzie miękka (30-40 min w 180 st), można troszkę dodać wody do naczynia z jabłkami.

sobota, 21 września 2013

ciasto z cukinii pełnoziarniste

Sezon cukiniowy nadal trwa, tym razem cukinia w cieście.

2 szklanki startej i odciśniętej cukinii

1 jabłko pokrojone w kostkę

3 jajka (żółtka i piana z białek)

1 szklanka ksylitolu

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 szklanka maślanki

pół szklanki oleju

1 laska wanilii - ziarenka

garść orzechów włoskich i migdałów posiekanych

kilka daktyli posiekanych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka maślanki

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Żółtka, ziarenka wanilii zmiksować razem z ksylitolem potem olej i maślankę

Dodawać stopniowo mąkę z wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Potem dodać startą cukinię i pokrojone jabłko na końcu orzechy i migdały

Wymieszać delikatnie z pianą z białek

Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach


Polewa - karmel z syropu z agawy

Podgrzewamy łyżkę masła i łyżkę syropu z agawy aż powstanie karmel. Wylewamy wzorki na ciasto i posypujemy ziarenkami - u mnie prażone pestki dynii.

Ciasto jest mokre i wilgotne w smaku.

 

piątek, 20 września 2013

sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Szybka i bardzo sycąca sałatka. Robi się ją 5 minut + czas przegryzienia się składników.

1 puszka ciecierzycy - odsączonej
3 łyżki kaparów
kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
10 suszonych pomidorów pokrojonych w plasterki - te w oliwie
kilka liści sałaty lodowej
kulka mozarelli pokrojonej w kostkę
sól
pieprz
1 łyżeczka czubricy
1 łyżeczka czosnku granulowanego

sos:
5 łyżek oliwy - użyłam tej z pomidorów
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka syropu z agawy

Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakiś czas, można od razu jak ktoś nie wytrzyma z głodu, też bardzo dobra.

Posypujemy urpażonymi pestkami dyni przed podaniem.


środa, 18 września 2013

tarta z soczewicy - zobacz co masz w lodówce

Do tarty można dodać wszystko to co mamy w lodówce, ja mam taki sposób na nie wyrzucanie jedzenia.

Dzisiaj zrobiłam tartę z żółtej soczewicy i innych skarbów lodówkowych.

Przepis na ciasto do tarty jak kto robi tak sobie zrobi.

A teraz to co w środku:

0,5 szklanki soczewicy namoczonej - tyle wody, żeby przykryła soczewicę. Będzie gotowa po ok. 30 minutach.

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
pół czerwonej papryki
kilka pieczarek
pół małej cukinii

Podsmażamy cebulę, dodajemy odsączoną soczewicę i pieczarki. Co jakiś czas lekko podlewamy wodą. Doprawiłam solą, pieprzem, 1 łyżeczką curry, 1 łyżeczką mielonej kolendry, 1 łyżką kolendry suszonej.

Przestudzone składniki mieszamy z 3 rozbełtanymi jajkami razem z serkiem homo naturalnym.

Na dno podpieczonej tarty ułożyłam pokrojone w plasterki kotlety mielone ;) (niemarnowalność) i zalałam masą jajeczno warzywną. Piekłam 30 min. w 180 stopniach.

Tarta w smaku lekko indyjska.


                        


 

wtorek, 17 września 2013

Fasolowe muffinki

Nie wiedziałam co dalej zrobić ze śliwkami. Zrobiłam zatem muffinki z fasoli. Robi się je bardzo szybko.  Najlepiej wszystkie składniki wrzucić do blendera.

1 puszka białej fasoli - przepłukana
3 jajka
pół szklanki mleka w proszku
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki karobu - można zastąpić gorzkim kakao.

Masę wlewamy do foremek na babeczki i zatapiamy w niej połówkę śliwki węgierki. Wystarczy 30 min. w 180 stopniach.

Resztę śliwek przerobiłam na coś w rodzaju powideł. Gotowałam je w malutkiej ilości wody aż odparowały.




 
 

sobota, 14 września 2013

tarta pieczarkowo paprykowa

Można nazwać ją tartą ala akcja denko w lodówce.

Ciasto tutejsze

Masa to:
200 gramów serka homogenizowanego
3 jajka rozbełtane
uduszone pieczarki z cebulą - ilość na oko
1 podsmażona papryka pocięta w paski
sól, pieprz do smaku,

Wylewamy masę na podpieczony spód tartowy, 30 minut w 180 stopniach i gotowe.

Bardzo mi smakowała

 
 

sernik na zimno na otrębowym spodzie

Lekkie bezcukrowe i bezmączne ciasto, które robi się bardzo szybko.

Spód tak jak w mlecznej kanapce

Po upieczeniu i wystudzeniu spodu otrębowego wylałam na to masę serowo - jogurtową.

200 gramów serka homo naturalnego
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 laska walinii
kilka łyżek ksylitolu - ja dałam 5
rozpuszczona żelatyna - 4 łyżeczki w małej ilości wody.

Wszystko wymieszałam i wylałam na spód. Ułożyłam owoce borówki amerykańskie i maliny.

Zalałam to wszystko tężęjącą galaretką z herbaty owocowej (leśnej). Zaparzyłam 3 torebki w ok. pół litra wrzątku, dodałam ksylitol - 3 łyżki (oczywiście to kwestia kubków smakowych) i 3 łyżeczki żelatyny.




ciastka na maśle orzechowym wersja 2.0

Bazą był ten wcześniejszy przepis

Dodałam tutaj garść orzechów włoskich, 6 tafelek posiekanej gorzkiej czekolady, w całości ksylitol zamiast brązowego cukru oraz łyżeczka cynamonu.

ciasto śliwkowe pełnoziarniste

Dostałam wielką torbę śliwek węgierek. Zatem produkcja ruszyła.

Na pierwszy ogień pełnoziarniste ciasto śliwkowe.

4 białka ubite na pianę
4 żółtka
150 gramów mąki pełnoziarnistej
5 łyżek ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny

Białka ubiłam na sztywno
Żółtka wymieszałam z cukrem i sokiem z cytryny

Do piany dodałam żółtka z cukrem, potem mąkę. Wszystko delikatnie wymieszałam. Na ciasto ułożyłam śliwki, posypałam orzechami włoskimi. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Moja tortownica ma średnicę 28 cm.

Wystudzone ciasto polałam polewą z syropu z agawy i karobu:
2 łyżki karobu
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oleju.

Smacznego.


piątek, 6 września 2013


Raz w roku robię zupę krem z dyni - (ma wysoki IG).

W sklepie spotkałam dynię hokkaido, zwykłej nie było.


1 dynia obrana i pocięta w kostkę
3 cebule
2 ząbki czosnku
świeży imbir - ok. 2 cm (ale wtedy zupa będzie ostra)
puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, - wg. uznania
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki
pół łyżeczki tandori masala - albo innej indyjskiej
1 litr płynu - rosół z niedzieli, bulion, woda


Cebule szklimy na patelni na patelni
Dynię gotoujemy w płynie
Dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek, mleko kokosowe, przyprawy, starty imbir. Całość miksujemy i gotujemy jeszcze chwilę.

Zupę posypałam uprażonymi pestkami dyni.








listki wieloziarniste

Lubię chrupać, zrobiłam według tego przepisu

U mnie 200 gramów mąki pełnoziarnistej zamiast 160 pszennej i 40 kukurydzianej. 1 łyżeczka ksylitolu zamiast cukru. Zamiast zieleniny z przepisu orginalnego dodałam pęczek szczypiorku cieniutkiego oraz pół drobniutko pokrojonej cebulki (mała jak śliwka węgierka).

Trochę trzeba się namęczyć z wałkowaniem. Następnym razem dodałam trochę więcej soli. Fajny przepis bo można zmieniać sobie smaki tych chrupaków.

niedziela, 1 września 2013

tarta z figami i camembertem

Widziałam kiedyś taką tartę w telewizji. Fig nigdy nie jadłam (suszonych nie lubię). Dla mnie nowość smakowa (robiłam kiedyś gruszka + camembert).

Ciasto jak zawsze to

Masa do zalania:

Ricotta
3 jajka
1 ząbek czosnku wyciśnięty
łyżeczka koperku
sól, pieprz
trochę mleka jeśli za gęste

Wylewamy masę na podpieczony spód i układamy świeże figi (mi się zmieściło 4) i pocięty w malutkie trójkąciki ser. Piekłam 30 min. w 180 stopniach.

Nie zdradzę ile zjadłam na obiad ;)