Kolejna wariacja ciasta ciecierzycowego. Tym razem mokre czekoladowe brownie z bakaliami.
Bazą była wersja nr jeden, przepis TUTAJ
Zamiast cytryny i imbiru - mandarynka (skórka i sok).
Dodatki w nowej wersji:
Garstka orzechów włoskich
5 śliwek suszonych
garść namoczonych rodzynek
1 czubata łyżka karobu
pół roztopionej tabliczki gorzkiej czekolady.
Wszystko blendujemy i dodajemy bakalie - rodzynki i śliwka opadły, ale to nic (nie spaliły się).
Trzeba piec do suchego patyczka.
Staram unikać się złych węglowodanów, jeść to co ma mały IG. W kuchni nie używam białej mąki, cukru, ryżu, ziemniaków, białego makaronu. Gubią mnie słodycze i urodziny koleżanek i kolegów w pracy. Nie jestem super kuchtą i więcej nie umiem niż umiem, uczę się z waszych blogów. No dobra - czasem coś wymyślę.
niedziela, 27 października 2013
piątek, 25 października 2013
soczevicotto
Jestem chyba uzależniona od soczewicy, ciecierzycy i czerwonej fasoli ;)
Dzisiaj oto taka patelnia pysznego jedzenia z lekko indyjską nutą.
1 szklanka namoczonej soczewicy (zalałam szklanką wody w miseczce)
1 biała część pora
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
20 dkg pieczarek
kilka suszonych pomidorów w oleju
4 kulki zamrożonych liści szpinaku
1/3 puszki mleczka kokosowego
Przyprawy:
sól
pieprz
łyżeczka curry
łyżeczka czerwonej papryki
łyżeczka indyjskiej przyprawy: ja użyłam ghee masala (bo akurat miałam)
Dzisiaj oto taka patelnia pysznego jedzenia z lekko indyjską nutą.
1 szklanka namoczonej soczewicy (zalałam szklanką wody w miseczce)
1 biała część pora
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
20 dkg pieczarek
kilka suszonych pomidorów w oleju
4 kulki zamrożonych liści szpinaku
1/3 puszki mleczka kokosowego
Przyprawy:
sól
pieprz
łyżeczka curry
łyżeczka czerwonej papryki
łyżeczka indyjskiej przyprawy: ja użyłam ghee masala (bo akurat miałam)
Podsmażamy na oleju cebulę czosnek por, dodajemy pieczarki. Po kilku minutach soczewicę, szpinak i suszone pomidory. Dodajemy przyprawy. Podlewamy trochę wodą i dusimy aż odparuje. Na koniec dolałam mleko kokosowe i chwilkę jeszcze podsmażałam.
wtorek, 22 października 2013
cytrynowo-imbirowe ciasto z ciecierzycy
Szybkie, smaczne, pachnące, wilgotne, fit - tak można zdefiniować to ciasto. Znacznie lepsze od fasolowego.
Składniki na małą keksówkę:
1 puszka odsączonej ciecierzycy
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
sok z połówki cytryny
starta skórka z całej cytryny
6 łyżek syropu z agawy
4 łyżki mleka w proszku
Składniki wrzucamy do blendera, miksujemy. Ciasto ma konsystencję takiego jak naleśnikowe. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.
Muszę spróbować jeszcze coś z soczewicy w takim wydaniu.
Składniki na małą keksówkę:
1 puszka odsączonej ciecierzycy
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
sok z połówki cytryny
starta skórka z całej cytryny
6 łyżek syropu z agawy
4 łyżki mleka w proszku
Składniki wrzucamy do blendera, miksujemy. Ciasto ma konsystencję takiego jak naleśnikowe. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.
Muszę spróbować jeszcze coś z soczewicy w takim wydaniu.
poniedziałek, 14 października 2013
tarta śliwkowo-budyniowa
Sezonu na śliwki ciąg dalszy. Ciasto troszkę inne niż zwykle.
200 gramów mąki pełnoziarnistej
3 żółtka
pół kubeczka małego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki syropu z agawy (ciasto jest mało słodkie więc można zwiększyć do 5-6).
Po schłodzeniu rozwałkować cienko ciasto, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach - ok.12 minut.
Podpieczone ciasto posmarowałam konfiturą malinowo-daktylową (bezcukrową), którą dostałam od koleżanki - Alutka pyszna była.
Wylałam 1 budyń waniliowy (bezcukrowy, który posłodziłam ksylitolem), ułożyłam połówki śliwek i piekłam jeszcze 20 minut.
Niedługo będzie po śliwkach ;).
200 gramów mąki pełnoziarnistej
3 żółtka
pół kubeczka małego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki syropu z agawy (ciasto jest mało słodkie więc można zwiększyć do 5-6).
Po schłodzeniu rozwałkować cienko ciasto, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach - ok.12 minut.
Podpieczone ciasto posmarowałam konfiturą malinowo-daktylową (bezcukrową), którą dostałam od koleżanki - Alutka pyszna była.
Wylałam 1 budyń waniliowy (bezcukrowy, który posłodziłam ksylitolem), ułożyłam połówki śliwek i piekłam jeszcze 20 minut.
Niedługo będzie po śliwkach ;).
tarta łososiowo-szpinakowa z porem
Z przeglądu lodówkowego do tarty użyłam:
opakowanie pieczonego łososia w koperku
3 białe części pora (takiego sprzedawanego na tacce)
paczkę świeżego szpinaku
Potem jak zwyklę ricotta, 3 jajka, 2 ząbki czosnku wyciśnięte, sól i pieprz.
Ciasto jak zawsze to np. TAKIE pełnoziarniste.
Pokrojony por przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju, podlewałam trochę wodą. Dodałam szpinak i czosnek.
Przestudzone warzywa wymieszałam z masą serowo-jajeczną i łososiem. Wylałam na podpieczony spód tarty. Piekłam 30 min. w 180 stopniach.
opakowanie pieczonego łososia w koperku
3 białe części pora (takiego sprzedawanego na tacce)
paczkę świeżego szpinaku
Potem jak zwyklę ricotta, 3 jajka, 2 ząbki czosnku wyciśnięte, sól i pieprz.
Ciasto jak zawsze to np. TAKIE pełnoziarniste.
Pokrojony por przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju, podlewałam trochę wodą. Dodałam szpinak i czosnek.
Przestudzone warzywa wymieszałam z masą serowo-jajeczną i łososiem. Wylałam na podpieczony spód tarty. Piekłam 30 min. w 180 stopniach.
środa, 2 października 2013
ciasto gruszkowo-jabłkowe z orzechami
Robi się je szybko, jest wilgotne z bogatym nadzieniem w każdym kawałku. Do odmierzania użyłam miarki 100 ml.
Najpierw pokroiłam składniki, które dodałam do ciasta:
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść suszonych moreli
garść jagód goi - tych nie kroiłam
(bakalie wymieszałam z łyżką mąki pełnoziarnistej).
1 średnie jabłko
2 małe gruszki
Dodatkowo jeszcze 1 mała gruszka i 1 średnie jabłko - potrzebne będzie na wierzch ciasta.
Teraz ciasto:
4 jajka
100 ml ksylitolu
pół małego kubeczka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1 rozgnieciony banan
300 ml mąki pełnoziarnistej
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu.
Jajka miksujemy z ksylitolem, potem dodajemy rozgniecionego banana, jogurt olej i dalej miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Po wymieszaniu składników dodajemy bakalie i pokrojone owoce i mieszamy łyżką by się połączyły z ciastem.
Na wierzch posypujemy kosteczką jabłkowo gruszkową i mocno posypujemy cynamonem. Piekłam 40 min. w 180 stopniach.
Najpierw pokroiłam składniki, które dodałam do ciasta:
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść suszonych moreli
garść jagód goi - tych nie kroiłam
(bakalie wymieszałam z łyżką mąki pełnoziarnistej).
1 średnie jabłko
2 małe gruszki
Dodatkowo jeszcze 1 mała gruszka i 1 średnie jabłko - potrzebne będzie na wierzch ciasta.
Teraz ciasto:
4 jajka
100 ml ksylitolu
pół małego kubeczka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1 rozgnieciony banan
300 ml mąki pełnoziarnistej
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu.
Jajka miksujemy z ksylitolem, potem dodajemy rozgniecionego banana, jogurt olej i dalej miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Po wymieszaniu składników dodajemy bakalie i pokrojone owoce i mieszamy łyżką by się połączyły z ciastem.
Na wierzch posypujemy kosteczką jabłkowo gruszkową i mocno posypujemy cynamonem. Piekłam 40 min. w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)