niedziela, 27 października 2013

brownie z ciecierzycy

Kolejna wariacja ciasta ciecierzycowego. Tym razem mokre czekoladowe brownie z bakaliami.

Bazą była wersja nr jeden, przepis TUTAJ

Zamiast cytryny i imbiru - mandarynka (skórka i sok).

Dodatki w nowej wersji:
Garstka orzechów włoskich
5 śliwek suszonych
garść namoczonych rodzynek
1 czubata łyżka karobu
pół roztopionej tabliczki gorzkiej czekolady.

Wszystko blendujemy i dodajemy bakalie - rodzynki i śliwka opadły, ale to nic (nie spaliły się).

Trzeba piec do suchego patyczka.

piątek, 25 października 2013

soczevicotto

Jestem chyba uzależniona od soczewicy, ciecierzycy i czerwonej fasoli ;)

Dzisiaj oto taka patelnia pysznego jedzenia z lekko indyjską nutą.

1 szklanka namoczonej soczewicy (zalałam szklanką wody w miseczce)
1 biała część pora
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
20 dkg pieczarek
kilka suszonych pomidorów w oleju
4 kulki zamrożonych liści szpinaku
1/3 puszki mleczka kokosowego

Przyprawy:
sól
pieprz
łyżeczka curry
łyżeczka czerwonej papryki
łyżeczka indyjskiej przyprawy: ja użyłam ghee masala (bo akurat miałam)
 
 
 
Podsmażamy na oleju cebulę czosnek por, dodajemy pieczarki. Po kilku minutach soczewicę, szpinak i suszone pomidory. Dodajemy przyprawy. Podlewamy trochę wodą i dusimy aż odparuje. Na koniec dolałam mleko kokosowe i chwilkę jeszcze podsmażałam.
 
 
 
 

wtorek, 22 października 2013

cytrynowo-imbirowe ciasto z ciecierzycy

Szybkie, smaczne, pachnące, wilgotne, fit - tak można zdefiniować to ciasto. Znacznie lepsze od fasolowego.

Składniki na małą keksówkę:

1 puszka odsączonej ciecierzycy
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
sok z połówki cytryny
starta skórka z całej cytryny
6 łyżek syropu z agawy
4 łyżki mleka w proszku

Składniki wrzucamy do blendera, miksujemy. Ciasto ma konsystencję takiego jak naleśnikowe. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.

Muszę spróbować jeszcze coś z soczewicy w takim wydaniu.





poniedziałek, 14 października 2013

tarta śliwkowo-budyniowa

Sezonu na śliwki ciąg dalszy. Ciasto troszkę inne niż zwykle.

200 gramów mąki pełnoziarnistej
3 żółtka
pół kubeczka małego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki syropu z agawy (ciasto jest mało słodkie więc można zwiększyć do 5-6).

Po schłodzeniu rozwałkować cienko ciasto, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach - ok.12 minut.

Podpieczone ciasto posmarowałam konfiturą malinowo-daktylową (bezcukrową), którą dostałam od koleżanki - Alutka pyszna była.

Wylałam 1 budyń waniliowy (bezcukrowy, który posłodziłam ksylitolem), ułożyłam połówki śliwek i piekłam jeszcze 20 minut.

Niedługo będzie po śliwkach ;).



tarta łososiowo-szpinakowa z porem

Z przeglądu lodówkowego do tarty użyłam:

opakowanie pieczonego łososia w koperku
3 białe części pora (takiego sprzedawanego na tacce)
paczkę świeżego szpinaku

Potem jak zwyklę ricotta, 3 jajka, 2 ząbki czosnku wyciśnięte, sól i pieprz.

Ciasto jak zawsze to np. TAKIE pełnoziarniste.

Pokrojony por przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju, podlewałam trochę wodą. Dodałam szpinak i czosnek.

Przestudzone warzywa wymieszałam z masą serowo-jajeczną i łososiem. Wylałam na podpieczony spód tarty. Piekłam 30 min. w 180 stopniach.

środa, 2 października 2013

ciasto gruszkowo-jabłkowe z orzechami

Robi się je szybko, jest wilgotne z bogatym nadzieniem w każdym kawałku. Do odmierzania użyłam miarki 100 ml.

Najpierw pokroiłam składniki, które dodałam do ciasta:

garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść suszonych moreli
garść jagód goi - tych nie kroiłam
(bakalie wymieszałam z łyżką mąki pełnoziarnistej).

1 średnie jabłko
2 małe gruszki

Dodatkowo jeszcze 1 mała gruszka i 1 średnie jabłko - potrzebne będzie na wierzch ciasta.

Teraz ciasto:
4 jajka
100 ml ksylitolu
pół małego kubeczka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1 rozgnieciony banan
300 ml mąki pełnoziarnistej
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu.

Jajka miksujemy z ksylitolem, potem dodajemy rozgniecionego banana, jogurt olej i dalej miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Po wymieszaniu składników dodajemy bakalie i pokrojone owoce i mieszamy łyżką by się połączyły z ciastem.

Na wierzch posypujemy kosteczką jabłkowo gruszkową i mocno posypujemy cynamonem. Piekłam 40 min. w 180 stopniach.