piątek, 29 listopada 2013

Sałatka arabska - kasza jaglana i soczewica

W poszukiwaniu nowych smaków natrafiłam na taką oto sałatkę: Dolinasmakow. Bardzo smaczna - jeśli ktoś jak ja szuka nowych wrażeń na podniebieniu to koniecznie trzeba jej spróbować.

zupa pomidorowa z soczewicą

Kolejna rozgrzewająca zupa, gdy za oknem tak zimno.

Wykorzystałam w niej ugotowane warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera no i oczywiście rosół (pół litra).

Dodatkowo:

szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
2 uduszone cebule z dwoma ząbkami czosnku
sól, pieprz, papryka do smaku

 
Warzywa miksujemy z rosołem i przyprawami, w razie potrzeby można rozrzedzić wodą.
 
Zjadłam z prażonymi ziarenkami i tartym parmezanem - tak przyozdobione lubię najbardziej.

poniedziałek, 25 listopada 2013

sałatka z daktylami i sosem feta

Kupiłam kilogram daktyli i jakoś to trzeba zjeść ;) Testuję różne sałatki. Na pierwszy ogień daktyle, sałata i feta.

Przepis wg. Thisflavour

Zamiast octu winnego (braki kuchenne) balsamiczny.

Smakowało mi bardzo.

sobota, 23 listopada 2013

sałatka łosoś, avocado, orzechy, ser pleśniowy

Taka sałatka zrobiona z tego co w lodówce:

sałata lodowa,
100 gramów sera pleśniowego,
1/4 avocado
50 gramów łososia pieczonego (kupny)
pół gruszki
orzechy włoskie, pestki słonecznika, pestki dyni
sól, pieprz,

Polałam gotowym olejem czosnkowo-pomidorowym Kujawskim.


brownie z kaszy jaglanej wg. Moje Wypieki

Kolejne szybkie i zdrowe ciasto, które zniknęło nawet nie wiem kiedy. Jedzącym nie przyznałam się z czego jest zrobione.

Przepis na Moje Wypieki

U mnie karob zamiast kakao, ksylitol zamiast cukru (pół szklanki), orzechy włoskie zamiast pekanów, jogurt naturalny zamiast śmietany.



piątek, 22 listopada 2013

Naleśniki ruskie z ciecierzycy

Szukałam i szukałam przepisu, czym można zastąpić ziemniaki w pierogach ruskich (miałam kilka nieudanych prób zrobienia ciasta pełnoziarnistego i porzuciłam już te nadzieje, że zrobię).

Znalazłam oto ten przepis:MMKUCHNIA

Ja nie miałam gotowej mąki z ciecierzycy i mieliłam młynkiem ciecierzycę na mąkę (suchą). Do ciasta dodałam jajka bo jakoś ta moja niby mąka wyglądała dziwnie i trochę oleju.

Oto efekt ;)

tarta cebulowa z girlowanym indykiem

Tarta jest efektem nieudanego eksperymentu na patelni żeliwnej grillowej - którą ze złości wyrzuciłam. Polędwiczki z indyka nie dopiekły się w środku.

Marynowałam je w 1 łyżce sosu sojowego, 1 łyżce oleju sezamowego, soli, pieprzu, 2 ząbkach czosnku i łyżeczce kolendry.

Po upieczeniu, posiekałam je drobno i posłużyły jako nadzienie do tarty.

Przepis na ciasto niezmiennie TAKI

Nadzienie:

2 cebule
1 biała część pora
3 jajka
1 ricotta
sól
pieprz
posiekane drobno mięso z indyka (upieczone/grillowane ilość - tacka ze sklepu)

Cebule i por udusiłam na oleju sezamowym, potem dodałam łyżkę brązowego cukru (tego mokrego) i karmelizowałąm.

Wszystko ze sobą pomieszałam i wylałam na tartę. Piekłam 30 minut w 180 stopniach.




poniedziałek, 11 listopada 2013

Brownie z buraka bez mąki




Kolejna wersja ciasta bezmącznego. Tym razem wg. przepisu abcdietaodkuchni

Ja miałam większą tortownicę i ciasto wyszło niskie. Zrezygnowałam z przekrojenia go na pół i posmarowania czekoladą w środku. U mnie tylko na górze + prażone orzechy, płatki migdałów i sparzone rodzynki.

Na ciepło po wyjęciu z piekarnika mi nie smakowało (moja ciekawość nie wytrzymała i musiałam spróbować). Schowałam na noc do lodówki. Następnego dnia konsystencja była inna, smak buraka prawie nie wyczuwalny. Pewnie kiedyś zrobię jako muffinki. Wadą jest długi czas gotowania buraków ;) - no ale widziałam na półce w sklepie ugotowane zamknięte hermetycznie.



Sałatka brokułowa - lunchbox

 Szybka sałatka idealna do pracy. Coś innego niż ciecierzyca ;)

Zblanszowany brokuł, ser pleśniowy,
cebula czerwona,
garstka sparzonych wrzątkiem rodzynek
prażone orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika.    

sól, pieprz

Sos:
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu balsamicznego

Wszystko włożyłam do dużego pudełka, zalałam sosem. Zamknęłam wieczko i kilka razy potrząsłam. Zostawiłam na noc w lodówce do przegryzienia się smaków.


         
                      

środa, 6 listopada 2013

ciasteczka z ciecierzycy z gorzką czekoladą

Kolejna odsłona mojego uzależnienia od kuleczek ciecierzycy. Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą.

Zrobiłam wg. przepisu codziszjemnasniadanie

Moje spłaszczone kulki były znacznie większe i piekłam je 20 minut w 175 stopniach. Zjadłam od razu dwa gorące (czekolada się rozpływała a cała konsystencja przypominała mi lekko krówkę).