niedziela, 15 grudnia 2013

śniadaniowe pancakes: pełnoziarniste bananowe

Szybkie smaczne z przepisu taniecsmakow

Brak jajka wydawał mi się pomyłką autorki a tu proszę, wyszły pyszne jak na załączonym obrazku

sobota, 7 grudnia 2013

pieczony filet z indyka w glazurze

Kolejny przepis z Kwestii Smaku - tym razem indyk. Przepis tutaj

Ja nie miałam octu winnego wymieniłam na balsamiczny, powidła śliwkowe na dżem malinowy. Mięso miało wagę ok. 650 gramów.

Bardzo dobre, potem jadłam na zimno jako wędlinę i do sałatki.


czwartek, 5 grudnia 2013

żytnie ciasto jabłkowe z przepisu Moje Wypieki

Mąka żytnia zalegała mi długo w szafce, jakoś nie specjalnie mi smakowało to co z niej robiłam. Zrobiłam ciasto jabłkowe ze strony Moje Wypieki

Zamiast 75 gramów masła użyłam takiej samej ilości oleju kokosowego,
Zamiast cukru muscovado 100 gramów ksylitolu.

Oto efekt.


chleb z samych platków owsianych i lnu mielonego

Długo szukałam i znalazłam taki oto przepis na blogu Greenpolis. W oryginalnym przepisie jest mielone siemię lniane a ja miałam len mielony. Muszę jeszcze popracować nad tym chlebem i nauczyć się go kroić, bardziej ubić w foremce by był zwarty (mała keksówka)? Trochę rozsypywał się podczas krojenia. Ten chleb zagości u mnie częściej.

Zjadłam go w 3 dni z pastą jajeczną:

2 jajka na twardo (pokrojone w kosteczkę)
łyżka startego sera cheddar (drobne oczka)
szeroki pasek czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
2 plasterki szynki też w kosteczkę
2 łyżki serka 0% tłuszczu Emilki
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku.

Składniki ugniotłam w miseczce za pomocą widelca.

Jak skompletuję wszystkie składniki do chleba odmieniającego życie to wypróbuję i taką wersję bezmącznego pieczywa.

Tak wygląda chleb z płatków owianych bez grama mąki.

 
Kanapki z pastą jejeczną

środa, 4 grudnia 2013

makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Obiad z serii na szybko.

Gotujemy posoloną wodę na makaron (szklanka ulubionego).

Na 1 łyżce oleju podsmażamy paczkę świeżego szpinaku z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku, na koniec dodajemy 100 gramów sera pleśniowego - tutaj z niebieską pleśnią.

 
Jak zawsze u mnie musi być posypka z chrupiących ziarenek i parmezanu ;)