Kolejna odsłona i wariacja ciasteczek owsianych - czekoladowe.
3/4 szklanki mąki żytniej
3/4 płatków owsianych górskich
4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
0.5 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
60 gramów roztopionego masła razem z 6 kostkami gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
bakalie wg. uznania.
garść posiekanych orzechów laskowych
garść żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
Składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy. Nie trzeba zagniatać ich specjalnie w kulę. Wyjmujemy ręką składniki z miski, zgniatamy w kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy między dłońmi i układamy na papierze do pieczenia. Można jeszcze bardziej spłaszczyć i nadać kształt ładnego koła.
12-14 minut w 180 stopniach i gotowe. Nie są mocno słodkie.