Kolejna wariacja dla cukiniożerców. Cukinia jako spaghetti. Niestety nie miałam takiej specjalnej szatkownicy i kroiłam wszystko nożem - nie wyszło cieniutko i równo.
Z tych składników, które użyłam wyszły mi 2 porcje.
Cukiniowy makaron zrobiłam z:
2,5 szt. młodej cukinii ugotowałam krótko w osolonej wodzie i odcedziłam. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować.
Sos to:
1 cebula
4 pieczarki
kilka pomidorów suszonych z oleju
2 łyżki pesto bazyliowego
1 mały jogurt naturalny wymieszany z czubatą łyżką mascarpone
sól, pieprz, czosnek granulowany.
Podsmażyłam cebulę, dodałam pieczarki, dusiłam do miękkości. Potem pokrojone pomidory, pesto. Na końcu jogurt z sosem. Wymieszać i jeszcze tak kilka minut.
Posypałam sobie usmażonymi kawałeczkami szynki udającej parmeńską ;) i prażonymi ziarenkami.
Najwięcej czasu zajęło mi krojenie cukinii, na szczęście palce całe.
Wow, wygląda super. Czy smakowało?
OdpowiedzUsuń