czwartek, 12 lutego 2015

chudy czwartek - ciasteczka super fit

Na szczęście nie płaczę dziś, że nie powinnam zajadać się pączkami, faworkami i innymi kąpanymi w tłuszczu wypiekami. Po prostu ich nie ich lubię.

A co zajadam dzisiaj. Ciastka, które nie mają cukru i mąki. Robi się je bardzo szybko.

Potrzebne składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 bardzo dojrzałe banany
1 duża łyżka dobrego masła orzechowego
3 duże daktyle - posiekane
1 łyżka rodzynek
1 łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki poppingu z amarantusa
2 łyżki sezamu

Wszystko wymieszałam blenderem. Robimy łyżką duże kleksy na papierze do pieczenia i spłaszczamy. Piekłam 12 minut w 175 st. C.

Smacznego tłustego czwartku.


piątek, 6 lutego 2015

Quinoa z jarmużem i boczniakiem

Mój debiut z kaszą quinoa. Bardzo mi smakowała więc zagości na stałe.

Potrzebne jest:
Pół szklanki kaszy quinoa - gotujemy wg. instrukcji z opakowania

Warzywa:

1,5 szklanki pokrojonego drobno jarmużu
4 duże boczniaki pokrojone w paseczki
1 średnia cebula
ok. 10 cm cukinii -> pokrojonej w pół-plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
duża łyżka pesto z rukoli (opcjonalnie, ja miałam i dodałam, żeby się nie zmarnowało)
sól pieprz
łyżka masła klarowanego
łyżka oleju sezamowego

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, dusimy do miękkości. Podlewamy od czasu do czasu małą ilością wody i dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego.  Na końcu dodajemy pesto, sól i pieprz -> gdy warzywa zmiękną.

Mieszamy całość z ugotowaną kaszą. Z tych składników wyszło mi 2 miseczki obiadu.

czwartek, 5 lutego 2015

zdrowe batoniki snikersy

Szybkie batoniki w smaku porównywalne ze Snikersem. Jeśli gwiazdorzysz - zdjedz Snikersa ;)
Przepis dostałam od koleżanki.

Potrzebne jest:

1,5 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
1,5 szklanki daktyli bez pestek
łyżeczka soli

Polewa:
1 szklanka roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki kakao/karob
1 łyżka syropu z agawy - lub więcej w zależności od preferencji słodkości

Keksówka - u mnie 30 cm długości.

Daktyle, orzechy, sól rozdrabniamy w blenderze na drobne kawałki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy. Wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowania polewy.

Polewa - roztapiamy olej kokosowy, dodajemy syrop z agawy, kakao. Polewamy schłodzoną masę. Polewy wyszło mi za dużo zatem zostanie mi na następne batoniki.

Krojenie - trzeba kroić ostrożnie, żeby nie zniszczyć batoników. Najpierw robimy nacięcie wzdłóż czekolady a potem kroimy na wąskie batoniki. Kawałki zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce.

Słodkie, smaczne i bez cukru.