czwartek, 5 lutego 2015

zdrowe batoniki snikersy

Szybkie batoniki w smaku porównywalne ze Snikersem. Jeśli gwiazdorzysz - zdjedz Snikersa ;)
Przepis dostałam od koleżanki.

Potrzebne jest:

1,5 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
1,5 szklanki daktyli bez pestek
łyżeczka soli

Polewa:
1 szklanka roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki kakao/karob
1 łyżka syropu z agawy - lub więcej w zależności od preferencji słodkości

Keksówka - u mnie 30 cm długości.

Daktyle, orzechy, sól rozdrabniamy w blenderze na drobne kawałki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy. Wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowania polewy.

Polewa - roztapiamy olej kokosowy, dodajemy syrop z agawy, kakao. Polewamy schłodzoną masę. Polewy wyszło mi za dużo zatem zostanie mi na następne batoniki.

Krojenie - trzeba kroić ostrożnie, żeby nie zniszczyć batoników. Najpierw robimy nacięcie wzdłóż czekolady a potem kroimy na wąskie batoniki. Kawałki zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce.

Słodkie, smaczne i bez cukru.


7 komentarzy:

  1. Super batoniki - samo zdrowie i mega dawka energii! Idealne jako zdrowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, lepsze takie niż sklepowe niby fit itd.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie zdrowe, domowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no i takimi snickersami można zajadać się do woli!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak. Wyszły przepyszne. Nawet moje 4 dziecko tadekniejadek zjadło ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ohhh, koniecznie muszę wypróbować! Co prawda nie powinnam jeść za często orzechów, ale myślę, że jak zrobię takie domowe snickersy, np. na walentynki, to mój chłopak oszaleje ze szczęścia ;) Dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń