piątek, 29 czerwca 2012

ostatnio konsumowałam ...


 Placuszki z ricotty
 Mielone z indyka z pieczarkami + placki z cukinii
 Muffinki z mąki owsianej

 Fritata szpinakowo twarogowa

Powstała z resztek lodówkowych, nigdy nie jadłam fritaty.

Poddusiłam 1 cebulę na oleju, dodałam świeży szpinak, ząbek czosnku. Na koniec parówkę ;) z szynki. Wkruszyłam 3/4 kostki białego sera. Posoliłam i popieprzyłam. Zalałam 2 rozbełtanymi jajkami. Smażyłam na patelni. I tutaj pojawił się zgrzyt, nie chciała zejść z patelni. Przełożyłam do formy silikonowej i piekłam 15 min w 180 st. Aha, posypałam startą mozzarellą. Nawet moja mała jadła. Dobre

Tarta gorgonzolowo-gruszkowa z mąki pełnoziarnistej
Oto przepis:

Ciasto robię tak:
100 gram mąki pełnoziarnistej – ja akurat mam lubellę
100 gram mąki żytniej
1 opakowanie drożdży w proszku
30 dkg masła roztopionego –> w przepisie mi się pomyliło i roztopiłam 1/3 z 250 gram
20 gram oliwy –> nie dodałam bo użyłam za dużo masła
1 jajko
Jak nie chce się zagnieść to na oko dodawać po trochu wody.
Ciasto upiekłam 15 min w 180 stopniach, ponakłuwane widelcem, bez żadnych obciążników.
Nadzienie.
Wyłożyć dno całej tarty plasterkami gruszki, na to ser gorgonzola (moje opakowanie miało 200 gram).
Zalać masą jajeczno śmietanową (4 jajka i 250 mll śmietany, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej – miałam kremówkę 30 %. Zostało mi tej masy, zatem trzeba zmniejszyć ilość, ale lepiej niech zostanie niż ma zabraknąć). Masę wylewałam łyżką do nabierania zupy, żeby równo się zalało. Z reszty ciasta zrobiłam kratkę – szkoda, że nie posmarowałam jajkiem, to by się błyszczało.
Piekłam 40 min, 180 stopni, grzanie góra dół. Moja forma do tarty ma rozmiar 28 cm. Ciasto rozwałkowałam dość cienko.
Odczekałam trochę i zjadłam ze smakiem.

Crumble truskawkowo-rabarbarowe


Ciasteczka owsiane



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz