Zostałam obdarowana cząstką dyni. Zrobiłam oto taką zupę.
1. Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w grubą kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Po rozłożeniu na blaszcze piekarnika miałam jej 3/4 blachy.
2. 1 cebula
Posmarować warzywa olejem i piec do lekkiego zrumienienia w piekarniku ok. 20-25 min w 200 stopniach.
Warzywa zmiksowałam w robocie kuchennym dodałam 3 chochle rosołu i pół puszki mleka kososowego (200 ml).
Podgrzałam.
Przyprawiłam do smaku:
sól, pieprz,
po szczypcie: tandori masala, pikantna papryka, cynamon,
Do ozdoby uprażona na patelni dynia i starty parmezan. Wyszło mi 3 takie miski. Dyniową zupę jadłam pierwszy raz, bo dynia ma wysoki IG. Mi smakowało ;)
Staram unikać się złych węglowodanów, jeść to co ma mały IG. W kuchni nie używam białej mąki, cukru, ryżu, ziemniaków, białego makaronu. Gubią mnie słodycze i urodziny koleżanek i kolegów w pracy. Nie jestem super kuchtą i więcej nie umiem niż umiem, uczę się z waszych blogów. No dobra - czasem coś wymyślę.
środa, 5 grudnia 2012
niedziela, 2 grudnia 2012
sałatka z gruszką, kurczakiem i pleśniakiem
W sumie można tą sałatkę nazwać obiadem.
1 usmażona pierś z kurczaka oprószona przyprawą kebab gyros, solem i pieprzem
1 gruszka pocięta na plastry podsmażona na łyżce masła i łyżeczce syropu z agawy
pół paczki mieszanki sałat
garść orzechów włoskich uprażonych na patelni
1/3 sera pleśniowego w małych kawałkach.
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka syropu z agawy.
Liście sałaty ułożyłam na talerzu, potem kawałki kurczaka, gruszkę, (w sumie chyba pół, dużo zostało na jutro ;), kawałeczki sera pleśniowego, posypałam orzechami i polałam sosem.
Mi smakowało ;) ale trzeba lubieć połączenie warzyw ze słodkim i do tego z mięsem.
1 usmażona pierś z kurczaka oprószona przyprawą kebab gyros, solem i pieprzem
1 gruszka pocięta na plastry podsmażona na łyżce masła i łyżeczce syropu z agawy
pół paczki mieszanki sałat
garść orzechów włoskich uprażonych na patelni
1/3 sera pleśniowego w małych kawałkach.
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka syropu z agawy.
Liście sałaty ułożyłam na talerzu, potem kawałki kurczaka, gruszkę, (w sumie chyba pół, dużo zostało na jutro ;), kawałeczki sera pleśniowego, posypałam orzechami i polałam sosem.
Mi smakowało ;) ale trzeba lubieć połączenie warzyw ze słodkim i do tego z mięsem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)