Zostałam obdarowana cząstką dyni. Zrobiłam oto taką zupę.
1. Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w grubą kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Po rozłożeniu na blaszcze piekarnika miałam jej 3/4 blachy.
2. 1 cebula
Posmarować warzywa olejem i piec do lekkiego zrumienienia w piekarniku ok. 20-25 min w 200 stopniach.
Warzywa zmiksowałam w robocie kuchennym dodałam 3 chochle rosołu i pół puszki mleka kososowego (200 ml).
Podgrzałam.
Przyprawiłam do smaku:
sól, pieprz,
po szczypcie: tandori masala, pikantna papryka, cynamon,
Do ozdoby uprażona na patelni dynia i starty parmezan. Wyszło mi 3 takie miski. Dyniową zupę jadłam pierwszy raz, bo dynia ma wysoki IG. Mi smakowało ;)
Ja polecam jeszcze do ciepłej zupki dodać tak z 1-2 łyżeczki oleju rzepakowego - będzie mieć bardziej delikatną konsystencję i przy okazji dostarczy omega-3 które wzmacniają odporność zimą :)
OdpowiedzUsuń