środa, 5 grudnia 2012

rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni

Zostałam obdarowana cząstką dyni. Zrobiłam oto taką zupę.


1. Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w grubą kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Po rozłożeniu na blaszcze piekarnika miałam jej 3/4 blachy.

2. 1 cebula

Posmarować warzywa olejem i piec do lekkiego zrumienienia w piekarniku ok. 20-25 min w 200 stopniach.

Warzywa zmiksowałam w robocie kuchennym dodałam 3 chochle rosołu i pół puszki mleka kososowego (200 ml).

Podgrzałam.

Przyprawiłam do smaku:

sól, pieprz,
po szczypcie: tandori masala, pikantna papryka, cynamon,

Do ozdoby uprażona na patelni dynia i starty parmezan. Wyszło mi 3 takie miski. Dyniową zupę jadłam pierwszy raz, bo dynia ma wysoki IG. Mi smakowało ;)



1 komentarz:

  1. Ja polecam jeszcze do ciepłej zupki dodać tak z 1-2 łyżeczki oleju rzepakowego - będzie mieć bardziej delikatną konsystencję i przy okazji dostarczy omega-3 które wzmacniają odporność zimą :)

    OdpowiedzUsuń