poniedziałek, 8 grudnia 2014

Bananowe lekkie pancakes

Bananowe pancakes z chałwowym serkiem wiejskim.

Składniki:
1 bardzo bardzo dojrzały banan - najlepiej ten czarny
1 serek wiejski naturalny
1 jajko
łyżka otrąb
100 mililitrów mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
serek wiejski
1 łyżka tahini
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka pestek granatu

Tahini:
1 szklanka sezamu.
3 łyżki oleju sezamowego

Prażymy na złoty kolor na patelni, przekładamy do kubeczka blendera. Blendujemy wszystko na gładką pastę.

Do serka wiejskiego dodajemy 1 łyżkę tahini i 2 łyżki syropu z agawy.

Pancakes:
Ubijamy końcówką ubijającą białko na pianę.
Rozgniatamy banana na papkę
Do mąki dodajemy pół łyżeczki sody

Wszystkie składniki delikatnie łączymy. Smażymy na średnim ogniu całkowicie bez użycia tłuszczu.


                                                    Szybkie, zdrowe, bez cukrowe.

Zapraszam Was do konkursu i lajknięcie zdjęcia DIETETYCZNIESIOSTRO

https://www.facebook.com/TefalPL/photos/a.813251618713561.1073741827.119888354716561/813251922046864/?type=1

3 komentarze:

  1. takie pancakes zawsze dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banan, trochę otrębów i serek wiejski i takie pyszności można wyczarować ;) Robiłam też podobne niedawno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananów nie lubię samych, ale w czymś to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń