czwartek, 21 marca 2013

kotlety mielone z ajwarem i serkiem wiejskim

kupiłam ajwar, nie smakował mi - jakiś gorzkawy.

Postanowiłam dodać go do kotletów mielonych, które zrobiłam tak:

0,5 kg mięsa mielonego z indyka
2 białe części pora -drobno posiekanych  i sparzonych
kilka pieczarek - drobno posiekanych
2 jajka
3/4 słoiczka ajwaru - u mnie łagodny
ziarenka serka wiejskiego - odsączone
2 łyżki kopiaste otrąb pszennych
sól, pieprz

Formowałam kotleciki smażyłam na oleju, odsączałam na ręczniku papierowym. Zapiekałam jeszcze 30 min w piekarniku w 180 stopniach. Serek wiejski po tym ciągnie się jak mozarella (ja dałam Piątnica light).

Do tego surówka:
kapusta pekińska
1 marchewka
2 ogórki kwaszone
3 białe części pora - sparzone i drobno posiekane
sól, pieprz, zioła prowansalskie
jogurt naturalny, łyżka majonezu


trochę się spiekły ale to tak na zdjęciu widać ;)

 

3 komentarze:

  1. świetny przepis:) super blog
    będę częściej zaglądać. dodaję do obserwowanych. zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że nie smakował, może był jakiś 'lewy'? Ja uwielbiam ajvar i przepisy z jego dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ajvar był z firmy podravka - ta co vegetę robi, jakiś dla mnie kwaśny smak. Ale jako dodatek dla mnie ok.

    OdpowiedzUsuń