Krem to zmiksowane porzeczki z jogurtem naturalnym.
Prezentuje się tak:
Biszkopt otrębowo owsiany z ksylitolem.
2 łyżki otrąb owsianych, 6 łyżek płatków owsianych górskich, 4 łyżki otrąb pszennych mielimy na mąkę.
4 łyżki pudru z ksylitolu - też mielimy ksylitol.
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubijamy na pianę, wmiksowujemy do 1 żółtku. Na koniec dodajemy stopniowo składniki sypkie i delikatnie mieszamy z pianą jajeczną. Piekłam go ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu upuściłam tortownicę na podłogę - nie zobaczyłam jednak jakiejś różnicy.
Odkroiłam okrągły czubek, ciasto przecięłam na 2 placki. Każdy z nich posmarowałam czekopowidłami bez cukru (dostałam od koleżanki śliwki + karob).
Krem jogurtowo porzeczkowy:
Miseczka czerwonych porzeczek (miałam zamrożone).
Ksylitol do posłodzenia (wg. uznania)
2 jogurty naturalne małe
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody.
Masę odstawiłam do stężenia i lekko ściętą przełożyłam biszkoptu. Od dołu było - ciasto, czekośliwka, krem, czekośliwka, ciasto, resztka kremu na zewnątrz.
Do ozdoby płatki migdałowe. Tak wygląda odchudzony tort bez mąki i cukru.
Cudowny tort! Wygląda ślicznie i do tego taki zdrowy :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo kreatywny :)
Jakby ktoś zrobił mi taki na urodziny byłabym bardzo zadowolona :D
OdpowiedzUsuń