niedziela, 23 marca 2014

lekki sernik zebra

Kolejna propozycja lekkiego bezcukrowego ciasta. Jest kremowe i wilgotne. Robi się je bardzo łatwo.

Potrzebne składniki - na małą tortownicę 20 centymetrów:

3 serki kremowe (ja użyłam łaciaty naturalny - opakowanie 125 g)
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
ziarenka z 1 laski wanilii
2 jajka
3 łyżki mąki pełnoziarnistej

Na paski:
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki pudru z ksylitolu
1 łyżka oleju

Serki, jogurt miksujemy, potem dodajemy ziarenka i jajka i mąkę. Miksujemy dalej do uzyskania gładkiej masy.

W drugiej miseczce robimy masę na paski. Kakao, ksylitol mieszamy. Dodajemy 1 1/2 szklanki masy serowej i łyżkę oleju. Mieszamy (lub miksujemy) aby składniki dokładnie się połączyły.

Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową - ja zrobiłam to 3 razy.

Na środek wlewamy 2 łyżki jasnej masy, potem 2 łyżki ciemnej. Tak na przemian by robiła się zebra. Po wlaniu całej masy potrząsamy tortownicą by masa się wyrównała.

Pieczenie:

45 minut w 170 stopniach w kąpieli wodnej.

Ja na głęboką blaszkę piekarnikową wlałam wodę by tortownica była w 1/3 swojej wysokości zanurzona.

Po 45 minutach wyłączyłam piekarnik i uchyliłam leciutko drzwiczki - 15 minut. Potem wyjęłąm i jak ciasto całkiem wystygło wstawiłam na noc do lodówki.

********* można zmniejszyć ilość ksylitolu (lub innego słodzidła) trochę jednak wyszedł za słodki jak na moją skalę słodkości.

Smacznego!!!












2 komentarze:

  1. pięknie wygląda! bez wątpienia musiał jeszcze lepiej smakować :) lubię takie pomysły na ciasta, a już szczególnie ulubione serniki :)

    OdpowiedzUsuń