Potrzebne składniki - na małą tortownicę 20 centymetrów:
3 serki kremowe (ja użyłam łaciaty naturalny - opakowanie 125 g)
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
ziarenka z 1 laski wanilii
2 jajka
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
Na paski:
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki pudru z ksylitolu
1 łyżka oleju
Serki, jogurt miksujemy, potem dodajemy ziarenka i jajka i mąkę. Miksujemy dalej do uzyskania gładkiej masy.
W drugiej miseczce robimy masę na paski. Kakao, ksylitol mieszamy. Dodajemy 1 1/2 szklanki masy serowej i łyżkę oleju. Mieszamy (lub miksujemy) aby składniki dokładnie się połączyły.
Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową - ja zrobiłam to 3 razy.
Na środek wlewamy 2 łyżki jasnej masy, potem 2 łyżki ciemnej. Tak na przemian by robiła się zebra. Po wlaniu całej masy potrząsamy tortownicą by masa się wyrównała.
Pieczenie:
45 minut w 170 stopniach w kąpieli wodnej.
Ja na głęboką blaszkę piekarnikową wlałam wodę by tortownica była w 1/3 swojej wysokości zanurzona.
Po 45 minutach wyłączyłam piekarnik i uchyliłam leciutko drzwiczki - 15 minut. Potem wyjęłąm i jak ciasto całkiem wystygło wstawiłam na noc do lodówki.
********* można zmniejszyć ilość ksylitolu (lub innego słodzidła) trochę jednak wyszedł za słodki jak na moją skalę słodkości.
Smacznego!!!
pięknie wygląda! bez wątpienia musiał jeszcze lepiej smakować :) lubię takie pomysły na ciasta, a już szczególnie ulubione serniki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń