wtorek, 8 kwietnia 2014

zdrowe bananowe muffinki

Oto babeczki słodzone bananem i ksylitolem. Szybkie, smaczne i zdrowe (mało słodkie).

Blendujemy składniki mokre:
jajko
szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
3 łyżki ksylitolu (chciałam, żeby się rozpuścił)
2 łyżki masła orzechowego - bez cukru

Składniki suche:
300 militrów mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody
2 rządki posiekanej gorzkiej czekolady
łyżeczka cynamonu
2 łyżki ziaren sezamu


Mokre wlałam do suchych (nigdy nie zapamiętam kolejności) i szybko wymieszałam. Powstała mi konsystencja kremu do twarzy. Po przelaniu masy do foremek posypałam babeczki płatkami górskimi, ziarenkami słonecznika i dyni.

Piekłam 25 minut w 180 stopniach.






1 komentarz: