poniedziałek, 24 czerwca 2013

pasztet z czerwonej soczewicy

Potrawa z cyklu gastronomia-ekonomia.

Potrzebne są warzywa z rosołu (ja miałam 3 marchewki, jedna pietruszka, trochę selera), szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 2 uduszone cebule, 2 jajka.

Przyprawy, które dodałam to:

łyżka granulowanego czosnku, łyżeczka garam masala, łyżeczka pieprzu, łyżeczka czerwonej, papryki, łyżeczka curry, sól - wg. uznania, łyżka suszonego koperku.

Wszystko zblendowałam w robocie kuchennym. Posypałam na wierzchu słonecznikiem. Piekłam 1 godz. w 180 stopniach. Składniki na dużą keksówkę.

Pasztet o lekko indyjskim smaku. Wyszedł wilgotny i można go łatwo rozsmarować na kanapce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz