niedziela, 16 lutego 2014

czekoladowe owsiane ciastka

Kolejna odsłona i wariacja ciasteczek owsianych - czekoladowe.

3/4 szklanki mąki żytniej
3/4 płatków owsianych górskich
4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
0.5 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
60 gramów roztopionego masła razem z 6 kostkami gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao

bakalie wg. uznania.
garść posiekanych orzechów laskowych
garść żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych

Składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy. Nie trzeba zagniatać ich specjalnie w kulę. Wyjmujemy ręką składniki z miski, zgniatamy w kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy między dłońmi i układamy na papierze do pieczenia. Można jeszcze bardziej spłaszczyć i nadać kształt ładnego koła.

12-14 minut w 180 stopniach i gotowe. Nie są mocno słodkie.



6 komentarzy:

  1. uwielbiam owsiane ciastka! czekoladowa wersja? jestem na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka owsiane to zdecydowanie moje ulubione! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, takie ciasteczko do kawy to pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka są miękkie czy kruche ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są raczej kruche, ale nie tak kruche jak herbatniki czy kupne pieguski. W mojej skali chrupkości 8/10 pkt ;)

      Usuń
  5. Piękne :) Ciastka owsiane uwielbiam w każdej postaci, na pewno wypróbuję Twoje !!!

    OdpowiedzUsuń