piątek, 15 sierpnia 2014

lemoniada z jagodami goji

Lato się powoli kończy, ale może jeszcze jakiś upalny dzień wpadnie. Dla ochłody oto taka lemoniada z owocami goji. Długo nie wiedziałam co ja z tych jagód mam zrobić. Suszone nie smakują mi - lekko gorzkie w smaku.

Potrzebujemy:

1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki jagód goji
wyciśnięty sok z połówki cytryny
łyżeczkę startego świeżego imbiru
miód do smaku

Wszystko wlewamy do kubka/dzbanka czy innego naczynia. Jagody mają się namoczyć. Po 2 godzinach przelewamy do kubka blendera i miksujemy.

Dla mnie to nowy smak i nowa mikstura. Specyficzny ale smaczne. Kto lubi nowości i eksperymenty niech próbuje. Kolor marchewkowy.

******** ważna uwaga. Ja wlałam za dużo płynu i lemoniada ochlapała mnie jak i sprzęty kuchenne. Następnym razem zmiksuję tylko namoczone jagody i niewielką ilość płynu.


3 komentarze:

  1. też mi ta suszona goja nie podchodzi za bardzo, ale jak mówią, że zdrowa i czyni cuda, to się czasem skuszę. moja Mama posadziła krzaczki goji w tym roku, więc mam nadzieję sprawdzić może w przyszłe lato jak smakują świeże owoce, może będą smaczniejsze od suszonych. zmiksowane w tej lemoniadzie na pewno smakują dobrze i orzeźwiająca, najpewniej wykorzystam moje do je zrobienia i dam znać jak wyszło :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mam tak samo - suszone są gorzkawe i nie smakują mi. Namoczone są całkiem w porządku ;)

      Usuń