sobota, 31 maja 2014

warsztaty Słodko bez cukru - u Ani Laskowskiej - Dietetyczniesiostro

Wczoraj Ania znana jako Dietetyczniesiostro zorganizowała warsztaty "Słodko bez cukru". Było mi bardzo miło, gdyż zaprosiła również i mnie. Mogłam poznać ją osobiście - mam nadzieję, że to nie ostatni raz. Wszystkie uczennice dostały miłe upominki niespodzianki.

Byłam jedyną nie warszawianką ;).

Warsztaty rozpoczęły się krótkim wykładem na temat szkodliwości białego cukru i jego zamienników.

Zostałyśmy podzielone na 4 zespoły i każdy miał do zrobienia coś innego. Mnie przypadło ciasto z ciecierzycy, koktajl bananowo truskawkowy i ciasto z kaszy manny.

Pod koniec miałyśmy test. Odgadnięcie czym został posłodzony jogurt. Niestety nie spróbowałam wszystkiego, bo musiałam szybko biec na pociąg. Wszystko wyglądało apetycznie no i ta świadomość, że nie chodzi w tyłek ani boczki ;).

Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i ekipę wspaniałych organizatorek. Szkoda, że nie kupiłam biletu na późniejszy pociąg

Oto moja mini skromniuteńka fotorelacja - zdjęcia telefonowe.

To jest profesjonalny fartuch!!!! Niestety podbrudziłam go i nie nadaje się do pokazania.

 Ciasto z kaszy manny - zrobione przez moją ekipę!! Pozdrawiam dziewczyny.


Test - co czym jest posłodzone. Nikt nie zdał.


Mały rzut oka na desery - brązowy z lewej to my - wariacja ciecierzycowych muffinek


Prezent - powrót do domu upłynął mi bardzo szybko.


                                                                    Reszta prezentów.


Pozdrawiam raz jeszcze!!!!!!


wtorek, 27 maja 2014

Jaglane pancakes z czokoloko jaglanym

Placki śniadaniowe, które zjadła moja nic nie lubiąca 3,5 letnia córka.

1 gotowana szklanka kaszy jaglanej
1 jajko
1 banan
2 łyżki skrobi kukurydzianej

Składniki miksujemy na gładką masę i smażymy na patelni (ja na oleju rzepakowym).

Jaglany krem czekoladowy:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
garść zmiksowanych w pył orzechów (ja miałam włoskie).
2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
mleko do rozcieńczania (u mnie zwykłe)
syrop z agawy do słodzenia


piątek, 23 maja 2014

smoothie truskawkowe z wkładką

Jak wspaniale objadać się świeżymi truskawkami. Niestety podczas transportu ze straganu bądź warzywniaka gniotą się (mimo papierowej torby), takich używam do robienia koktajlu. Tutaj w najzwyklejszej postaci z małą wariacją (zmielone ziarna siemienia lnianego).

Koktajl to nic innego jak:
truskawki (ok. pół kilograma)
mały jogurt naturalny
syrop z agawy do posłodzenia
2 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego.

Hop siup do blendera i mamy 3 szklanki koktajlu.


czwartek, 8 maja 2014

są już szparagi i pierwsza zupa w tym roku

Mamy maj i wreszcie się pojawiły się szparagi. Najlepiej z nich wychodzi mi zupa, ale będę próbować innych kombinacji szparagowych.

Zupa szybka i lekka, składa się z kilku składników.

1 duża cebula
1 średnia cukinia
pęczek ugotowanych szparagów
2 ząblki czosnku
sól, pieprz, szczypta kurkumy

Cebulę i cukinię kroimy, a potem dusimy na patelni w małej ilości oleju razem z posiekanym czosnkiem. W tym samym czasie gotujemy szparagi.

Z ugotowanych szparagów trzeba odłamać górne części.

Resztę warzyw zmiksować i dodać wodę - do konsystencji gęstości, którą lubimy najbardziej. Doprawiamy do smaku.

Szybka i łatwa zupa, która szybko zniknęła z talerza. Ten prostokąt to chlebek z kaszy jaglanej wg. przepisu Smakoterapia