czwartek, 8 maja 2014

są już szparagi i pierwsza zupa w tym roku

Mamy maj i wreszcie się pojawiły się szparagi. Najlepiej z nich wychodzi mi zupa, ale będę próbować innych kombinacji szparagowych.

Zupa szybka i lekka, składa się z kilku składników.

1 duża cebula
1 średnia cukinia
pęczek ugotowanych szparagów
2 ząblki czosnku
sól, pieprz, szczypta kurkumy

Cebulę i cukinię kroimy, a potem dusimy na patelni w małej ilości oleju razem z posiekanym czosnkiem. W tym samym czasie gotujemy szparagi.

Z ugotowanych szparagów trzeba odłamać górne części.

Resztę warzyw zmiksować i dodać wodę - do konsystencji gęstości, którą lubimy najbardziej. Doprawiamy do smaku.

Szybka i łatwa zupa, która szybko zniknęła z talerza. Ten prostokąt to chlebek z kaszy jaglanej wg. przepisu Smakoterapia




6 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam sama dań z szparagów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nadal nie umiem zrobić białych ;) zielone prostsze.

      Usuń
  2. Musimy przyznać, że wygląda imponująco :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, serdecznie zapraszam Cię do wypróbowania nowego agregatu blogowego www.zblogowani.pl
    Pozdrawiam,
    Martyna.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam krem za szparagów :) miło było Cie poznać, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagi niestety powoli się kończą, więc sezon trzeba zakończyć z klasą... np. taką zupką ;)

    OdpowiedzUsuń