czwartek, 6 września 2012

nowe silikony muffinkowe


Pozbyłam się starej blachy, która zajmowała mi dużo miejsca. Zastąpiłam ją silikonowymi foremeczkami. Miałam wcześniej 6, ponieważ zawsze zostawało mi ciasta. Wyrzucić szkoda, a piec 6 muffinek w piekarniku elektrycznym drugi raz to chyba nieekonomiczne.

Do kolekcji dokupiłam na Allegro 12 okrągłych, 6 serduszek, 6 gwiazdek.

Upiekłam w nich śliwkowe pełnoziarniste muffinki.

Miarką na składniki suche była łyżka o pojemności 100 mililitrów.

Składniki suche:

300 ml mąki pełnoziarnistej

100 ml fruktozy

100 ml płatków owsianych górskich

100 ml otrębów pszennych

po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:

1 jajko

4 łyżki kopiaste gęstego jogutru greckiego

1/4 szklanki oleju

1 łyżka ekstraktu z wanilii

3 duże śliwki węgierki pokrojone w średnią kostkę

1 jabłko starte na drobnych oczkach tarki

Składniki wymieszać w osobnych miskach. Połączyć ze sobą -> suche do mokrych. Nigdy nie pamiętam.

Na wierzch posypałam pestkami dyni, słonecznika i płatkami migdałów. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni - grzanie góra - dół.









2 komentarze:

  1. Muffiny pierwsza klasa, cudnie Ci wyszły i bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń