Okazało się, że wygrałam wspaniały robot kuchenny. Poszłam za ciosem i stworzyłam tego oto bloga.
4 filety świeżego łososia (po 15 dag)
sok z cytryny
1 łyżka miodu i 1 łyżka musztardy Dijon (używam Kamis bo nie ma cukru)
8 łyżek posiekanych pistacji (najlepiej wrzucić do dzbanuszka blednerowego i nam pięknie posieka)
5 dag tartego parmezanu
3 łyżki masła
sól, pieprz
Teraz miałam 2 filety po 15 dag i nie zmniejszyłam ilości składników na panierkę. Trochę grubiej posmarowałam i trochę zostało
Rybę skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
Masło roztopić. Posiekane pistacje wymieszać z parmezanem, miodem, musztarda, stopionym masłem, solą i pieprzem.
Każdy kawałek łososia posmarować dość grubo mieszaniną pistacjowo-serową. Piec 15 minut w temp. 200°C.
Mięso jest różowe i soczyste.
Do tego sałatka z brokuła i fety z sosem czosnkowym i prażonymi migdałami.
Różyczki świeżego brokuła ugotować przez 4 min. we wrzątku. Odcedzić i wrzucić do zimnej wody. Osuszone wyłożyć na talerz. Posypać połową fety i płatkami migałów.
Polać sosem czosnkowym.
Pół kubka dużego jogurtu greckiego, 2 zabki czosnku, kilka listków pokrojonej świeżej bazylii, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek e.v u mnie o smaku chilli.
uwielbiam łososia ! przepis jest bardzo kuszący, więc pewnie zwita na moim stole :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie szalenie! Na pewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńIdealne danie w diecie Dukana,wypróbuje ale z serem Bałkańskim z Lidla bo go uwielbiam.
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńaczkolwiek przepis stary jak świat, ostatnio widziałąm go w amerykańskim master chefie koleś zamiast sałatki z brokułu dodał szparagi i sos truskawkowy
OdpowiedzUsuńDzięki, zapamiętam szparagowo-truskawkową sugestię
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić ta panierke bez sera?
OdpowiedzUsuń