wtorek, 27 sierpnia 2013

bakłażan, cukinia, marchewka w tarcie

Widziałam zdjęcia tej ślicznej tarty i podjęłam wyzwanie;)

Ciasto zawsze robię tak jak tutaj

Nadzienie to:
1 kubek sera ricotta
3 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz wg. upodobań
1 łyżka czosnku granulowanego.

Wylewamy masę na podpieczony spód tarty i układamy wstążki warzywne.
Bakłażana przekroiłam na pół wzdłuż i potem znów na pół (wyszła ćwiartka) i kroiłam w paski (oczywiście skaleczyłam się). Trzeba go posolić, odczekać jakieś 30 min. by pozbyć się goryczy. Nadmiar wilgoci wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Marchewka - wstążki robiłam obieraczką do warzyw

Cukinia - tak jak bakłażan, można ew. obieraczką

W wolne przestrzenie powkładałam plastry pieczarek.

Całość piekłam 30 minut w 180 stopniach.


 
przed pieczeniem - zdjęcie niżej




2 komentarze: