Długo myślałam nad tym, czym można zastąpić masło w przepisach na ciastka owsiane. Nie chciałam robić z olejem. Postanowiłam spróbować z masłem orzechowym.
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki sezamu
3 żółtka (użyłam dlatego, że zostały mi z bezy)
4 łyżki masła orzechowego
1 jajko
Zagniotłam to w robocie kuchennym, a właściwie wymieszałam i taką lekko zbitą masę zagniotłam w kulkę. Włożyłam na 20 minut do zamrażarki (tak to się pisze?).
Ciasto podzieliłam na 3 części i wałkowałam (ja mam silikonową stolnicę) podsypane mąką, na górze przez folię do żywności. Wyszło mi tych ciasteczek na całą wielkość blachy piekarnika. Przed pieczeniem zrobiłam na nich dziurki widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia - ok. 10 min. Te troszkę mocniej spiekłam przez nieuwagę.
schrupałabym takie ciasteczko!
OdpowiedzUsuńWielbię masło orzechowe!! :D
OdpowiedzUsuńpychota !! jak na maśle orzechowym i owsiane to już podbiły moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńZA TYDZIEŃ SIĘ ZA NIE ZABIORĘ ;d
OdpowiedzUsuń