niedziela, 1 września 2013

tarta z figami i camembertem

Widziałam kiedyś taką tartę w telewizji. Fig nigdy nie jadłam (suszonych nie lubię). Dla mnie nowość smakowa (robiłam kiedyś gruszka + camembert).

Ciasto jak zawsze to

Masa do zalania:

Ricotta
3 jajka
1 ząbek czosnku wyciśnięty
łyżeczka koperku
sól, pieprz
trochę mleka jeśli za gęste

Wylewamy masę na podpieczony spód i układamy świeże figi (mi się zmieściło 4) i pocięty w malutkie trójkąciki ser. Piekłam 30 min. w 180 stopniach.

Nie zdradzę ile zjadłam na obiad ;)






4 komentarze:

  1. Na samą myśl cieknie mi ślinka... Cudowne połączenie. Uwielbiam kombinować z tartami, a tą na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile tej ricotty i reszty na jakiej wielkości foremkę? :)
    przy okazji - w składnikach i przepisie nie ma ani słowa o camembercie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden kubeczek - ja kupuję w Lidlu, foremka duża jakieś 28 cm, a camembert wspomniany w instrukcji ;). Oczywiście dziękuję za czujność.

      Usuń