sobota, 21 września 2013

ciasto z cukinii pełnoziarniste

Sezon cukiniowy nadal trwa, tym razem cukinia w cieście.

2 szklanki startej i odciśniętej cukinii

1 jabłko pokrojone w kostkę

3 jajka (żółtka i piana z białek)

1 szklanka ksylitolu

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 szklanka maślanki

pół szklanki oleju

1 laska wanilii - ziarenka

garść orzechów włoskich i migdałów posiekanych

kilka daktyli posiekanych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka maślanki

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Żółtka, ziarenka wanilii zmiksować razem z ksylitolem potem olej i maślankę

Dodawać stopniowo mąkę z wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Potem dodać startą cukinię i pokrojone jabłko na końcu orzechy i migdały

Wymieszać delikatnie z pianą z białek

Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach


Polewa - karmel z syropu z agawy

Podgrzewamy łyżkę masła i łyżkę syropu z agawy aż powstanie karmel. Wylewamy wzorki na ciasto i posypujemy ziarenkami - u mnie prażone pestki dynii.

Ciasto jest mokre i wilgotne w smaku.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz