Sezon cukiniowy nadal trwa, tym razem cukinia w cieście.
2 szklanki startej i odciśniętej cukinii
1 jabłko pokrojone w kostkę
3 jajka (żółtka i piana z białek)
1 szklanka ksylitolu
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka maślanki
pół szklanki oleju
1 laska wanilii - ziarenka
garść orzechów włoskich i migdałów posiekanych
kilka daktyli posiekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka, ziarenka wanilii zmiksować razem z ksylitolem potem olej i maślankę
Dodawać stopniowo mąkę z wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Potem dodać startą cukinię i pokrojone jabłko na końcu orzechy i migdały
Wymieszać delikatnie z pianą z białek
Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach
Polewa - karmel z syropu z agawy
Podgrzewamy łyżkę masła i łyżkę syropu z agawy aż powstanie karmel. Wylewamy wzorki na ciasto i posypujemy ziarenkami - u mnie prażone pestki dynii.
Ciasto jest mokre i wilgotne w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz