Dostałam wielką torbę śliwek węgierek. Zatem produkcja ruszyła.
Na pierwszy ogień pełnoziarniste ciasto śliwkowe.
4 białka ubite na pianę
4 żółtka
150 gramów mąki pełnoziarnistej
5 łyżek ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny
Białka ubiłam na sztywno
Żółtka wymieszałam z cukrem i sokiem z cytryny
Do piany dodałam żółtka z cukrem, potem mąkę. Wszystko delikatnie wymieszałam. Na ciasto ułożyłam śliwki, posypałam orzechami włoskimi. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Moja tortownica ma średnicę 28 cm.
Wystudzone ciasto polałam polewą z syropu z agawy i karobu:
2 łyżki karobu
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oleju.
Smacznego.
lubię takie zdrowe smakołyki :) podoba mi się! ;)
OdpowiedzUsuń