sobota, 14 września 2013

ciasto śliwkowe pełnoziarniste

Dostałam wielką torbę śliwek węgierek. Zatem produkcja ruszyła.

Na pierwszy ogień pełnoziarniste ciasto śliwkowe.

4 białka ubite na pianę
4 żółtka
150 gramów mąki pełnoziarnistej
5 łyżek ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny

Białka ubiłam na sztywno
Żółtka wymieszałam z cukrem i sokiem z cytryny

Do piany dodałam żółtka z cukrem, potem mąkę. Wszystko delikatnie wymieszałam. Na ciasto ułożyłam śliwki, posypałam orzechami włoskimi. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Moja tortownica ma średnicę 28 cm.

Wystudzone ciasto polałam polewą z syropu z agawy i karobu:
2 łyżki karobu
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oleju.

Smacznego.


1 komentarz: