poniedziałek, 14 października 2013

tarta śliwkowo-budyniowa

Sezonu na śliwki ciąg dalszy. Ciasto troszkę inne niż zwykle.

200 gramów mąki pełnoziarnistej
3 żółtka
pół kubeczka małego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki syropu z agawy (ciasto jest mało słodkie więc można zwiększyć do 5-6).

Po schłodzeniu rozwałkować cienko ciasto, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach - ok.12 minut.

Podpieczone ciasto posmarowałam konfiturą malinowo-daktylową (bezcukrową), którą dostałam od koleżanki - Alutka pyszna była.

Wylałam 1 budyń waniliowy (bezcukrowy, który posłodziłam ksylitolem), ułożyłam połówki śliwek i piekłam jeszcze 20 minut.

Niedługo będzie po śliwkach ;).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz