piątek, 29 listopada 2013

zupa pomidorowa z soczewicą

Kolejna rozgrzewająca zupa, gdy za oknem tak zimno.

Wykorzystałam w niej ugotowane warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera no i oczywiście rosół (pół litra).

Dodatkowo:

szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
2 uduszone cebule z dwoma ząbkami czosnku
sól, pieprz, papryka do smaku

 
Warzywa miksujemy z rosołem i przyprawami, w razie potrzeby można rozrzedzić wodą.
 
Zjadłam z prażonymi ziarenkami i tartym parmezanem - tak przyozdobione lubię najbardziej.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie pomidorów i soczewicy. Często robię podobną zupę, tyle, że najczęściej jej nie miksuję i doprawiam jeszcze curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodatek soczewicy bardzo na plus! <3

    OdpowiedzUsuń