niedziela, 29 czerwca 2014

pieczony bakłażan w sałatce

Takie oto połączenie ruloniki bakłażanowe, szynka dojrzewająca, rukola.

Żeby zrobić roladki z bakłażana trzeba go pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. jednego centymetra. Obsypać solą i odstawić by puścił sok. Po 30 minutach opłukałam plastry pod wodą, wytarłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je na blaszce do pieczenia i spryskałam olejem. Piekłam aż stał się brązowawy - jakieś 30 minut w 180 stopniach.

Upieczone bakłażany posmarowałam cienko serkiem naturalnym kanapkowym, położyłam 1 pomidor z oliwy i zawinęłam. Na talerzu położyłam garść rukoli, polałam gotowym olejem smakowym (poszłam na łatwiznę). Na to bakłażany i 1 porwany plasterek szynki dojrzewającej, łyżka kaparów z zalewy. Lubię sałatkę posypać prażonym słonecznikiem i dynią by mieć efekt chrupania.

Smacznego.



1 komentarz: