poniedziałek, 30 czerwca 2014

ciastka brownie z awokado - zdrowe

Panie i Panowie, nie sądziłam, że można upiec ciasteczka z awokado. Jestem zaskoczona tą odchudzoną wersją brownie, ani mąki ani cukru ani masła. Jest mocno czekoladowe dość mokre i mięciutkie. Zrobienie ciasta to kilka chwil, ale potem trzeba je schłodzić godzinę przed pieczeniem.

Potrzebne nam jest:

duże dojrzałe awokado
1 gorzka czekolada (100 g) roztopiona w 1 łyżce oleju kokosowego (ja po bandzie i w mikrofalówce roztopiłam)
4 łyżki masła migdałowego
3 łyżki zmielonych na pył migdałów (czyli mąkę migdałową)
120 ml miodu (ja z tej objętości wlewałam stopniowo, jednak cały czas mi było za mało słodkie i wszystko użyłam)
3 jajka
4 łyżki gorzkiego kakao.

Najpierw blendujemy awokado na papkę a potem po kolei wrzucamy resztę składników do uzyskania jednolitej aksamitnej masy. Całość przekładamy do lodówki i po godzinie wykładamy na papier do pieczenia kleksy robiąc ciastka. Ja używam blendera z kubkiem.

Pieczemy 15-18 minut w 175 stopniach. Po 15 minutach proszę sprawdzić jak się mają ciastka, żeby się nie spaliły.

Oto efekt.





Już wiem, że z tym ciastem będę coś więcej kombinować i będzie ono bazą do innych zdrowych słodkości.



4 komentarze:

  1. ale ciemniutkie :) fajna opcja to awocado z kakao :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś ciastka z awokado, w nieco inny sposób, ale z pewnością były równie pyszne :) Przepis jest tutaj: http://chiliandsugar.blogspot.com/2014/03/zdrowe-czekoladowe-ciastka-z-avokado.html może Cię zaciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, koniecznie do wypróbowania, muszą być pyszne! Uwielbiam brownie

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, tym bardziej, że awokado podobno zdrowe na maxa jest.

    OdpowiedzUsuń