środa, 15 sierpnia 2012

tarta z kurkami


Tarta jak zawsze z mąki pełnoziarnistej.

Ciasto robię tak:

100 gram mąki pełnoziarnistej – ja akurat mam lubellę
100 gram mąki żytniej
1 opakowanie drożdży w proszku
30 dkg masła roztopionego –> w przepisie mi się pomyliło i roztopiłam 1/3 z 250 gram
20 gram oliwy –> nie dodałam bo użyłam za dużo masła
1 jajko
Jak nie chce się zagnieść to na oko dodawać po trochu wody.
Ciasto upiekłam 15 min w 180 stopniach, ponakłuwane widelcem, bez żadnych obciążników.
Wypełnienie:
uduszone kurki z cebulą zalane wymieszaną masą śmietanowo jajeczną (4 jajka i kubek ten mniejszy 250 ml śmietany 18%).
Potem zrobiłam krateczkę z resztki ciasta.
Piekłam 30 min. w 180 stopniach - grzanie góra dół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz