poniedziałek, 29 kwietnia 2013

chipsy przyszły - cukiniowe

Zauroczona pięknym zdjęciem postanowiłam zrobić sobie chipsy cukiniowe - przepis znajdziecie tutaj

Szkoda, że czekanie trwa tak długo a jedzenie krótką chwilę. Z cukinii wielkości długiego ogórka wyszły mi 2 blaszki. Jedna sól + czosnek granulowany, druga sól + słodka papryka. Lepsze solonoczosnkowe, paprykowe jakieś mi wyszły gorzkie w smaku.


piątek, 26 kwietnia 2013

babeczki owsiane z owocami leśnymi

Zmodyfikowany przepis tych babeczek - muffinki owsiane
bez budyniu ale z owocami leśnymi - użyłam mrożonych ok. 300 gramów. Muffinki wyszły bardzo mokre, gdy się piekły sprawiały wrażenie do wyrzucenia. Są mało fotogeniczne i mało apetyczne. Jednak w smaku pyszne.

otrębowy chleb Dukana - bez mąki

Kolejny i szybki, co najważniejsze nietuczący chleb - bez mąki. Przepisów w Internecie pełno, ja zrobiłam go z przepisu z MojeWypieki

Jedyna modyfikacja to rodzaj otrąb (miałam żytnie, drugie nie wiem jakie bo były bez opakowania) oraz posypka z siemienia lnianego. Chleb jest delikatny i wilgotny, bardzo mi smakował.



                           




 

lunbox na wynos

Standardowo:
sałata lodowa
kapary
papryka
pomidory suszone w oliwie
prażony słonecznik
kawałki piersi z kurczaka (zamarynowane z curry, tymiankiem, małą ilością oleju)
kapary
oliwki czarne
trochę soli
składniki na oko - do pojemnika

wszystko zalane oliwą od pomidorów - kilka łyżek

sobota, 20 kwietnia 2013

szybki chleb pełnoziarnisty - wrzuć i zamieszaj

Mój pierwszy chleb z chrupiącą skórką. Robi się go może w 10 minut bez użycia siły + czas wyrastania i pieczenia.

1 kg. mąki pełnoziarnistej
1 szkl. płatków owsianych
po 1/4 szklanki siemienia lnianego i słonecznika
1,5 łyżki soli
2 ząbki czosnku - wtedy nie można zjeść kanapki na słodko
pół kostki drożdży
1 litr letniej wody.

Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i do niej wyciskamy 2 ząbki czosnku.

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy - ja przez większą część mieszałam wielką łyżką i kiedy już mąka nie chciała się łączyć zaczęłam gnieść.

Z tych proporcji upiekłam 2 chleby - duża keksówka i mała. Po przełożeniu ciasta do foremek trzeba je zostawić na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem (ja w słońcu na parapecie). Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Chleb długo jest chrupiący i z każdym dniem lepszy.





środa, 17 kwietnia 2013

nowa miłość - serek typu włoskiego

Wiele razy widziałam go na półkach w sklepie i mnie nie zainteresował. Myślałam sobie twaróg pewnie jakiś. Jak bardzo się myliłam - dla mnie jest to odkrycie roku do tej pory. Kulka jak mozarella, smak jak mascarpone (czuć mlekiem) lekko słodki, konsystencja po rozkrojeniu jak twarożek w kostce. Tłuszczu jakoś 10-15% w zależności od producenta.

Zajadam go w postaci takiej miski zdrowia:

1 pomarańcza pokrojona w mniejsze kawałki
kulka niecała serka pokrojona w kostkę
chlust syropu z agawy
posypuję zarodkami/otrębami czy co mi wpadnie w rękę
migdały płatki duża szczypta

i zajadam ze smakiem.

wtorek, 16 kwietnia 2013

muffinki z mąki owsianej z budyniem

Pokombinowałam i wyszło coś dobrego: owsiane babeczki o smaku mandarynkowym z budyniem i glazurą serkową.

Składniki suche:
2 szklanki płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę
0,5 szklanki całych płatków
1 łyżeczka proszku do pieczenia, sody i cynamonu
5-6 łyżek ksylitolu

Składniki mokre:
szklanka maślanki
1 jajko
1/4 szklanki oleju
wyciśnięty sok z dużej mandarynki

budyń bez cukru schłodzony w lodówce - ugotowany wg. przepisu i posłodzony (nie białym cukrem). Połowę zjadłam a drugą połowę użyłam do babeczek.

Łączymy składniki suche z mokrymi. Powstanie ciasto średnio gęste. Wykładamy po 1 łyżce do papilotki. Na to 1 łyżeczka budyniu następnie dopełniamy resztą ciasta. Piecze się je 25-30 min. w 180 stopniach.

Polewa to:
ok. 200 gram białego sera (president 0% tłuszczu coś ala kanapkowy - kupiłam go w biedronie). Słodzimy ksylitolem wg. uznania, mieszamy całość. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę ->

1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody, po napęcznieniu podgrzałam ją chwilkę w mikrofalówce, żeby się stopiła.

Posmarowałam babeczki i zrobiłam wzorki widelcem. Posypałam lekko skórką pomarańczową.

Smacznego!



 

bułeczki irlandzkie - pełnoziarniste i szybkie

Przepis z programu Szczypta Smaku   TvnStyle

Oto skład:

200 gramów mąki pełnoziarnistej
100-150 ml maślanki
po 0,5 płaskiej łyżeczki: sody, cukru (ja ksylitol), soli
1 gałązka rozmarynu (ja dodałam na oko suszonych ziół prowansalskich i 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego i prażony słonecznik)

Wszystko mieszamy w misce, formujemy 4 bułki. Piecze się je w 180 stopniach jedynie 15 min. Po rozkrojeniu gorącej myślałam, że się nie upiekł bo wyglądały jak glina). Tak ma być, jak wystygną to wrażenie mija. Bułki nie są puszyste tylko określiłabym je jako tępe ;).

Smacznego!

 



sobota, 13 kwietnia 2013

Polubić serek wiejski - podsumowanie akcji


Dziękuję wszystkim za udział w mojej pierwszej akcji. Polubiłam serek wiejski. Najbardziej zajadam się tym pysznym przepisem:

 


 

Co do serków jakie do tej pory spróbowałam klasyfikuję:

  1. mlekovita – ma ładne ziarenka, które nie tracą kształtu jak mieszam serek z dodatkami
  2. pilos (z lidla) – j.w
  3. piątnica light, - za to, że lajt – ale kiepskie ziarenka.

 

Ja zawsze odcedzam serek na sitku, i jem same ziarenka.

 

Przepisy pogrupowałam na (mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam – jeśli jednak to proszę pisać) :

 

śniadania, obiad, deser, sałatki, pieczywo
.

 

ŚNIADANIA:






















http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/02/owsianka-z-brzoskwiniami-malinami.html







http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/biae-na-zotym.html

 

OBIAD:





http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/02/zdrowe-szpinakowe-pancakes-z-serkiem.html




http://durszlak.pl/wpisy/74-kukurydziane-nalesniki-z-serkiem-wiejskim-i-sosem-z-owocow

 
DESER:





















http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/02/pancakes-z-serkiem-wiejskim-i-malinami.html

 
SAŁATKI i PASTY:







http://podroznosci.blogspot.com/2013/02/papryka-ramiro-nadziewana-pikantnym.html



http://cos-smacznego.blogspot.com/2013/02/pomidory-faszerowane-serkiem-wiejskim.html

 
PIECZYWO:



 

 

 

 

ciasto szpinakowe - bez mąki

Podejście bardzo eksperymentalne. Chciałam zrobić sobie taki spód jak w mlecznej kanapce (oczywiście na słono i bez karobu). Wylałam ciasto do tortownicy i nie podpiekłam go w obawie, że się spali. Tym samym siła wyporu masy szpinakowej wyparła ciasto na boki. Po upieczeniu okazało się, że jednak coś ciasta na spodzie jest i daje się trzymać je w ręku.

A oprócz ciasta potrzebne.

1 paczka szpinaku - u mnie mrożony
1 kubeczek ricotty
2 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
sól, pieprz
3 jajka

Szpinak podsmażyłam z czosnkiem, aż odparowała się woda. Dodałam ricottę, jogurt, rozbełtane jajka, sól, pieprz. Wylałam na surowy spód (następnym razem podpiekę chwilkę). Piekłam ok. 25 min w 180 stopniach.

P.S miałam trochę duszonych pieczarek z cebulą to dodałam do masy szpinakowej.

Generalnie dobre i zdrowe ;)

falafel - kotleciki z ciecierzycy

Przepis ze strony Olga Smile. Jadłam je pierwszy raz, a od dawna miałam zrobić by sprawdzić nad czym inni się zachwycają.

Jedyna moja zmiana to nie obtaczałam ich w niczym. Do tego sałatka i sos na bazie pasty sezamowej.

3łyżki tahiny
2 ząbki czosnku przeciśniętego
sól
dolewamy wody, żeby powstała konsystencja ciasta naleśnikowego.

Falafele maczałam sobie w tym sosie. Były smaczne i chrupiące. Z 400 gramów ciecierzycy wyszło ich dość dużo.

Smacznego, u mnie zagoszczą na stałe.



 
 

czwartek, 4 kwietnia 2013

domowa dietetyczna wędlina

Pomysł zaczerpnięty z bloga Smak Zdrowia, podlinkowałam instrukcję zawijania.

500 gramów zmielonej piersi z kurczaka razem z 1 jajkiem i solą. Dzielimy na 2 kawałki i doprawiamy do smaku, trochę czerwonej papryki konserwowej

różowa część to u mnie - papryka czerwona w proszku - 1 łyżeczka, łyżeczka czerwonej pasty curry, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, suszone zioła prowansalskie .

jasna - 4 łyżki uduszonych pieczarek, 1 łyżeczka curry

Zawiniętą w folię spożywczą roladkę (folia nie stopi się) gotujemy 20-25 min we wrzątku z osoloną wodą.

Można jeść na ciepło jako obiad i na zimno jako wędlinę. Beztłuszczowa!!

Następna będzie ze szpinakiem ;)

Smacznego.