Mój pierwszy chleb z chrupiącą skórką. Robi się go może w 10 minut bez użycia siły + czas wyrastania i pieczenia.
1 kg. mąki pełnoziarnistej
1 szkl. płatków owsianych
po 1/4 szklanki siemienia lnianego i słonecznika
1,5 łyżki soli
2 ząbki czosnku - wtedy nie można zjeść kanapki na słodko
pół kostki drożdży
1 litr letniej wody.
Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i do niej wyciskamy 2 ząbki czosnku.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy - ja przez większą część mieszałam wielką łyżką i kiedy już mąka nie chciała się łączyć zaczęłam gnieść.
Z tych proporcji upiekłam 2 chleby - duża keksówka i mała. Po przełożeniu ciasta do foremek trzeba je zostawić na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem (ja w słońcu na parapecie). Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Chleb długo jest chrupiący i z każdym dniem lepszy.
pyszny chlebek ,teraz cały czas robię domowy tylko, ze na zakwasie ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńMoże i dobry ale raczej nie bez mąki ;(
OdpowiedzUsuńbez białej mąki. Robiłam też dukanowy bezmączny i fasolowy. Pozdrawiam,
Usuń