sobota, 20 kwietnia 2013

szybki chleb pełnoziarnisty - wrzuć i zamieszaj

Mój pierwszy chleb z chrupiącą skórką. Robi się go może w 10 minut bez użycia siły + czas wyrastania i pieczenia.

1 kg. mąki pełnoziarnistej
1 szkl. płatków owsianych
po 1/4 szklanki siemienia lnianego i słonecznika
1,5 łyżki soli
2 ząbki czosnku - wtedy nie można zjeść kanapki na słodko
pół kostki drożdży
1 litr letniej wody.

Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i do niej wyciskamy 2 ząbki czosnku.

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy - ja przez większą część mieszałam wielką łyżką i kiedy już mąka nie chciała się łączyć zaczęłam gnieść.

Z tych proporcji upiekłam 2 chleby - duża keksówka i mała. Po przełożeniu ciasta do foremek trzeba je zostawić na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem (ja w słońcu na parapecie). Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Chleb długo jest chrupiący i z każdym dniem lepszy.





4 komentarze:

  1. pyszny chlebek ,teraz cały czas robię domowy tylko, ze na zakwasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może i dobry ale raczej nie bez mąki ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez białej mąki. Robiłam też dukanowy bezmączny i fasolowy. Pozdrawiam,

      Usuń