Dostałam piękne morele, w lodówce miałam jeszcze borówki - powstało z nich letnie ciasto. Nie ma mąki, nie ma cukru, nie ma niezdrowego tłuszczu. Jest bezglutenowe. Samo zdrowie.
500 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g ksylitolu
80 ml płynnego oleju kokosowego
2 jajka
pół łyżeczki sody
125 ml mleka
70 g wiórków kokosowych
Wzorowałam się na tym przepisie ale zmieniłam go trochę pod siebie.
Wszystkie składniki (poza wiórkami) blendujemy (ja mam blender z dużym kubkiem). Na koniec wsypujemy wiórki. Wylewamy do tortownicy (moja 24 cm) i układamy owoce. Pieczemy do suchego patyczka około godziny.
Robiłam wersję na zwykłym oleju jako pierwszą, jednak na oleju kokosowym jest bardzo mocno kokosowe. Smacznego.
Fajny pomysł :) A można czymś zastąpić wiórki lub je pominąć? :)
OdpowiedzUsuńjasne, bez kombinowania nie ma zabawy ;) możesz dodać zmielone orzechy dowolne, chyba że jesteś uczulona.
OdpowiedzUsuńZ chęcia bym zjadła te ciasto.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że bez maki takie pyszności można stworzyć.
OdpowiedzUsuńmożna można ;) i jeszcze można sobie samemu mąkę zrobić.
Usuń