środa, 16 lipca 2014

szybkie ciasto jaglane - ani mąki ani cukru

Dostałam piękne morele, w lodówce miałam jeszcze borówki - powstało z nich letnie ciasto. Nie ma mąki, nie ma cukru, nie ma niezdrowego tłuszczu. Jest bezglutenowe. Samo zdrowie.

500 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g ksylitolu
80 ml płynnego oleju kokosowego
2 jajka
pół łyżeczki sody
125 ml mleka
70 g wiórków kokosowych

Wzorowałam się na tym przepisie ale zmieniłam go trochę pod siebie.

Wszystkie składniki (poza wiórkami) blendujemy (ja mam blender z dużym kubkiem). Na koniec wsypujemy wiórki. Wylewamy do tortownicy (moja 24 cm) i układamy owoce. Pieczemy do suchego patyczka około godziny.

Robiłam wersję na zwykłym oleju jako pierwszą, jednak na oleju kokosowym jest bardzo mocno kokosowe. Smacznego.




5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) A można czymś zastąpić wiórki lub je pominąć? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jasne, bez kombinowania nie ma zabawy ;) możesz dodać zmielone orzechy dowolne, chyba że jesteś uczulona.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcia bym zjadła te ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam że bez maki takie pyszności można stworzyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można można ;) i jeszcze można sobie samemu mąkę zrobić.

      Usuń