piątek, 3 sierpnia 2012

placuszki z cukinii z sosem z kurek

Zużyłam cały zapas cukinii jaki miałam.

Placki to:

starta na grubych oczkach cukinia, nie umiem oszacować jaka bo wycinalam z kawałków, które mi pozostały miąższ. Wyszedł mi z tego kopczyk w talerzu do zupy. Zostawiłam na 30 min i odcisnęłam nadmiar soku

1 jajko
sól i pieprz, czosnek granulowany (świeży się skończył i nie miałam)
pół szklanki mąki pełnoziarnistej (teraz mam lubellę)
mały biały kawałek pora drobno poszatkowanego

Do wiórków cukinii dodałam jajko, przyprawy i wymieszałam. Potem dodałam mąkę. Smażyłam na patelni z 2 łyżkami oleju.



Sos wg przepisu LS tutaj
U mnie mleko zamiast śmietany, bo nie miałam kremówki

2 komentarze:

  1. nie tak jak cukinia, a kurki zdobyły tutaj moje serce ;)
    pozdrawiam cieplutko,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też ostatnio goszczą kurki:) uwielbiam! zresztą cukinię także:)

    OdpowiedzUsuń