Ciasto to:
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 jajko
100 gramów jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
Ciasto podpiekamy 15 min. w 180 stopniach.
Wiadomo, każdy lubi inne ciasto do tarty ;)
Nadzienie to:
1 opakowanie sera ricotta
pół słoiczka czerwonego pesto z pomidorów
3 jajka
1 ząbek czosnku wyciśnięty
sól i pieprz
wstążki z cukinii (nie obranej - robi się je obieraczką do warzyw, trzeba je odsączyć na ręczniku kuchennym)
kapary - na oko, u mnie ze słoiczka
sezam - posypałam pod koniec pieczenia
Wstążki układamy zaczynając od rulonika w środku i układamy na zakładkę. Jak widać zabrakło mi kawałków nieobranych ;)
Piekłam 30 min w 180 stopniach.
jest piękna, wspaniała... zrobię podobną (na Twoim cieście, z kaparami i postaram się tak poukładać) i podzielę się wrażeniami. może jutro? :) cudowności!
OdpowiedzUsuńpowodzenia, mi bardzo smakuje - tylko jestem chora i smaku brak hehe. jeszcze można dodać bakłażan i marchewkę i będzie 3 kolorowa
OdpowiedzUsuńzabieram się właśnie, zrobię taką jasną, ale zamiast ricotty wypróbuję fetę :) tricolore następnym razem, byłaby piękna! zdrowia życzę, dużo zdrowia
Usuńzrobiłam :) możesz ją u mnie zobaczyć! dziękuję za przesmaczną i przepiękną inspirację
UsuńPrześliczna, bardzo apetyczna!!!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAleż to ładne! A czy można mąkę zastąpić mąką migdałową, sojową, lnianą albo kokosową? Tylko takie mąki mogę używać... .
OdpowiedzUsuńniestety nie wiem, musiałabyś pokombinować - koniecznie daj znać co wyszło. z migdałowej robiłam biszkopt, z ciecierzycowej naleśniki.
Usuń