czwartek, 16 maja 2013

tarta cukiniowa z kaparami

Korzystam z cukinii ile tylko mogę.

Ciasto to:
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 jajko
100 gramów jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli

Ciasto podpiekamy 15 min. w 180 stopniach.

Wiadomo, każdy lubi inne ciasto do tarty ;)

Nadzienie to:
1 opakowanie sera ricotta
pół słoiczka czerwonego pesto z pomidorów
3 jajka
1 ząbek czosnku wyciśnięty
sól i pieprz
wstążki z cukinii (nie obranej - robi się je obieraczką do warzyw, trzeba je odsączyć na ręczniku kuchennym)
kapary - na oko, u mnie ze słoiczka
sezam - posypałam pod koniec pieczenia

Wstążki układamy zaczynając od rulonika w środku i układamy na zakładkę. Jak widać zabrakło mi kawałków nieobranych ;)

Piekłam 30 min w 180 stopniach.



 
 


 
 


9 komentarzy:

  1. jest piękna, wspaniała... zrobię podobną (na Twoim cieście, z kaparami i postaram się tak poukładać) i podzielę się wrażeniami. może jutro? :) cudowności!

    OdpowiedzUsuń
  2. powodzenia, mi bardzo smakuje - tylko jestem chora i smaku brak hehe. jeszcze można dodać bakłażan i marchewkę i będzie 3 kolorowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zabieram się właśnie, zrobię taką jasną, ale zamiast ricotty wypróbuję fetę :) tricolore następnym razem, byłaby piękna! zdrowia życzę, dużo zdrowia

      Usuń
    2. zrobiłam :) możesz ją u mnie zobaczyć! dziękuję za przesmaczną i przepiękną inspirację

      Usuń
  3. Prześliczna, bardzo apetyczna!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to ładne! A czy można mąkę zastąpić mąką migdałową, sojową, lnianą albo kokosową? Tylko takie mąki mogę używać... .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie wiem, musiałabyś pokombinować - koniecznie daj znać co wyszło. z migdałowej robiłam biszkopt, z ciecierzycowej naleśniki.

      Usuń