Sernik na zdrowym spodzie z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych i pokruszonych migdałów.
Znalazłam taki przepis ale zmodyfikowałam go do swoich potrzeb:
karob zamiast kakao
ksylitol zamiast cukru -> 1 szklanka zamiast 1,5 (można z niego zrobić puder)
budynie bez cukru - kupiłam w lidlu
* z podanego przepisu masy serowej wychodzi tak dużo, że nie zmieściła mi się do tortownicy o szer. 28 cm, resztę przelałam do papilotek silikonowych i upiekłam miniserniczki
Piekłam jakieś 1,5 godziny w 150 stopniach a potem zostawiłam w piekarniku na całą noc. Nie opadł i jest wspaniale puszysty.
mmmm...! Ale cudo, wyszedł ci wyśmienicie! A ten ser wewnątrz-taki puszysty... :)
OdpowiedzUsuńApetyczny ten serniczek - szczególnie z tym czekoladowym wzorkiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! a jaki jest w smaku z ksylitolem? bo mi nie wychodzą ciasta jak dodaje ksylitol on jest jakiś dziwny. A biszkopt zawsze mi wychodził a teraz nie i to jest powodem ksylitolu. Może masz jakiś przepis na biszkopt z ksylitolem? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbiszkoptu z ksylitolem jeszcze nie robiłam. Zmiel ksylitol na puder i zastąp zwykły cukier a mąkę mąką pełnoziarnistą - ja tak robię. Ksylitolu nie czuję, stevia była dla mnie nie do przyjęcia
UsuńA czy jak dałaś mniej ksylitolu niż cukru to byl w ogóle slodki? Bo jednak ksylitol to ok 70% slodkosci cukru
Usuń