piątek, 10 maja 2013

puszysty sernik na owsianym spodzie

Sernik na zdrowym spodzie z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych i pokruszonych migdałów.

Znalazłam taki przepis ale zmodyfikowałam go do swoich potrzeb:

karob zamiast kakao
ksylitol zamiast cukru -> 1 szklanka zamiast 1,5 (można z niego zrobić puder)
budynie bez cukru - kupiłam w lidlu

* z podanego przepisu masy serowej wychodzi tak dużo, że nie zmieściła mi się do tortownicy o szer. 28 cm, resztę przelałam do papilotek silikonowych i upiekłam miniserniczki

Piekłam jakieś 1,5 godziny w 150 stopniach a potem zostawiłam w piekarniku na całą noc. Nie opadł i jest wspaniale puszysty.




6 komentarzy:

  1. mmmm...! Ale cudo, wyszedł ci wyśmienicie! A ten ser wewnątrz-taki puszysty... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny ten serniczek - szczególnie z tym czekoladowym wzorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie! a jaki jest w smaku z ksylitolem? bo mi nie wychodzą ciasta jak dodaje ksylitol on jest jakiś dziwny. A biszkopt zawsze mi wychodził a teraz nie i to jest powodem ksylitolu. Może masz jakiś przepis na biszkopt z ksylitolem? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkoptu z ksylitolem jeszcze nie robiłam. Zmiel ksylitol na puder i zastąp zwykły cukier a mąkę mąką pełnoziarnistą - ja tak robię. Ksylitolu nie czuję, stevia była dla mnie nie do przyjęcia

      Usuń
    2. A czy jak dałaś mniej ksylitolu niż cukru to byl w ogóle slodki? Bo jednak ksylitol to ok 70% slodkosci cukru

      Usuń