piątek, 6 września 2013


Raz w roku robię zupę krem z dyni - (ma wysoki IG).

W sklepie spotkałam dynię hokkaido, zwykłej nie było.


1 dynia obrana i pocięta w kostkę
3 cebule
2 ząbki czosnku
świeży imbir - ok. 2 cm (ale wtedy zupa będzie ostra)
puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, - wg. uznania
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki
pół łyżeczki tandori masala - albo innej indyjskiej
1 litr płynu - rosół z niedzieli, bulion, woda


Cebule szklimy na patelni na patelni
Dynię gotoujemy w płynie
Dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek, mleko kokosowe, przyprawy, starty imbir. Całość miksujemy i gotujemy jeszcze chwilę.

Zupę posypałam uprażonymi pestkami dyni.








3 komentarze:

  1. też dzisiaj widziałam tę dynię i juz juz miałam kupic, ale przeraziły mnie jej gabaryty do dźwigania i przełozyłam dyniowe zakupy jak będę transpotrem rowerowym, ale taka zupe zrobię na pewno, bo uwielbiam. i tez posypię uprażonymi pestkami, niech juz zgapię od ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta moja ważyła lekko ponad 1 kilo. Po obrAniu i wypestkowaniu pewnie mniej

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Mam świeże dynie, więc zabiorę się jutro do gotowania.

    OdpowiedzUsuń